Nauka
0

Asteroid "zamalo" promašio Zemlju

Sarajevo-x.com
Veliki asteroid širok više od dva kilometra prošao je pored Zemlje u petak oko 23h. Na našu sreću nije udario u planetu. Ipak, sljedeći asteroid kojeg možemo očekivati 2029. godine možda i ne promaši.

Na sreću, ovaj put nije bilo opasnosti od meteora 2006 W2 koji je "zamalo" udario u Zemlju. Kada bi asteroid ove veličine udario u našu planetu, stvorio bi krater veličine Londona i uništio cijelu državu. Uslijed toga došlo bi i do klimatskih promjena koje moderna historija još nije doživjela.

"Asteroidi su veoma realna opasnost. Trebamo ih pronaći i zaustaviti. Dinosauri su izumrli jer nisu mogli ništa uraditi protiv asteroida. Mi smo suočeni sa istom opasnošću", rekao je Jay Tate rukovodilac "Spaceguarda" u Velikoj Britaniji.

Najbolje lokacije za posmatranje asteroida bile su u Americi kada je stijena prešla direktno iznad Južne Kalifornije. Iako se golim okom ništa nije vidjelo, astronomi amateri mogli su kućnim teleskopom pratiti trag asteroida.

Za 22 godine možemo očekivati da će asteroid Apophis proći pored Zemlje. Postoje šanse da će je udariti 2036. godine kada se očekuje da će proći blizu Zemlje. To bi bio prvi asteroid u ljudskoj historiji koji bi se mogao vidjeti golim okom.

Naučnici predviđaju da bi taj asteroid mogao imati snagu kao 65.000 bombi koje su bačene na Hirošimu. Također tvrde da bi Apophis, ukoliko udari u Zemlju, mogao razoriti jednu manju državu.