{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asteroid veličine nogometnog terena prošao blizu Zemlje

Klix.ba
17.4.2018. u 08:21
26
50
Asteroid veličine nogometnog terena prošao blizu Zemlje
26
Asteroid veličine nogometnog terena prošao blizu Zemlje
Foto: NASA/Ilustracija
Samo dan nakon što je otkriven, asteroid veličine nogometnog terena, koji može uzrokovati znatnu štetu, prošao je pored Zemlje veoma blizu po astronomskoj skali.
Asteroidi ove veličine su veoma rijetki, ali i sposobni da uzrokuju pravu katastrofu. Astronomi širom svijeta ulažu ogromne napore kako bi otkrili ovakva nebeska tijela. Ipak, sigurnost naše planete je bila ugrožena. Registrovan kao G018 GE3 je pored Zemlje prošao u nedjelju i to na distanci od samo trećine udaljenosti Mjeseca, odnosno 192.317 km.

Ovaj asteroid prečnika između 48 i 110 metara je mogao uzrokovati znatnu štetu. Primjera radi, meteor Tunguska prečnika od 60 do 190 metara je uništio 2.000 kvadratnih metara šume u Sibiru, a proizveo je energiju jednaku nuklearnoj eksploziji. To je bio najveći udar u historiji.

Da je asteroid pri svojoj brzini od 106.497 km/h u nedjelju udario Zemlju teško je i zamisliti koliko veliku štetu bi napravio. Meteor Chelyabinsk zabilježen u Rusiji u februaru 2013. godine bio je šest puta manji, ali je njegova eksplozija u atmosferi oštetila više od 7.000 zgrada, a 1.500 ljudi je povrijeđeno slomljenim staklom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: