Pomoću teleskopa Schmidt
169

Asteroid uočen dva sata prije ulaska u Zemljinu atmosferu

D. B.
Rijetke su situacije u kojima astronomi uoče asteroid nedugo prije njegovog ulaska u Zemljinu atmosferu, a sada je zabilježen peti takav slučaj.

Riječ je o asteroidu 2022 EB5, koji je 11. marta uočio astronom Krisztian Sarneczky. On je posmatrao mali objekt pomoću teleskopa Schmidt u stanici Piszkesteto u Mađarskoj, a dva sata kasnije je asteroid ušao u Zemljinu atmosferu sjeverno od Islanda. Asteroid je bio širok tri metra i kretao se brzinom od gotovo 18 kilometara u sekundi.

Šta se dogodilo u konačnici, nije poznato, no vjeruje se da je asteroid 2022 EB5 sagorio u atmosferi ili pao Arktik. Ako je sagorio, nije poznato ni da li su eventualno neki njegovi fragmenti završili na tlu.

Međunarodna meteorska organizacija traži informacije od svakoga ko je eventualno svjedočio ulasku meteora 2022 EB5, a poznato je da je bljesak uočilo ili čulo prasak nekoliko osoba na Islandu.

Većina asteroida u Sunčevom sistemu orbitira oko Sunca u velikom prstenu imeđu orbita Marsa i Jupitera. Ovo područje se naziva Asteroidni pojas te se procjenjuje da sadrži više od 200 asteroida prečnika većeg od 100 kilometara. Također, postoji 1,9 miliona asteroida prečnika većeg od jednog kilometra i milioni manjih.

Iako su sudari rijetki, hiljade malih fragmenata meteorida pogodi Zemlju svake godine. Većina se nije ranije predvidjela i ne prijavi se jer padnu u nenaseljena područja ili u okeane.