{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asteroid u skoroj budućnosti pogađa Zemlju?

S
26.4.2008. u 12:00
0
0
Asteroid u skoroj budućnosti pogađa Zemlju?
0
Asteroid u skoroj budućnosti pogađa Zemlju?
Trinaestogodišnji Nijemac je ispravio NASA-ina mjerenja i prognozu leta nebeskog tijela u blizini planete Zemlje, sudeći po njemačkom časopisu Postdamer Neueste Nachrichten. Mladi astronom Nico Maquardt je izjavio da će se asteroid Apophis približiti Zemlji u 2029. godini i da će promijeniti putanju, što bi za posljedicu moglo imati da ovaj asteroid pogodi planetu Zemlju.
NASA-ini stručnjaci su ocijenili rizik od katastrofe jedan u odnosu na 45.000, dok su Marquardtove kalkulacije pokazali da je rizik sto puta veći. Stručnjaci su naknadno priznali da su dječakova mjerenja donekle tačna.

NASA-ini stručnjaci koji proučavaju svemirski dio prostora u blizini Zemlje nisu bili u kontaktu sa dječakom niti su primali ikakve poruke od mladog Nijemca koji tvrdi da postoji mnogo veća opasnost od sudara nego su NASA-ini naučnici pretpostavili.

Dječak je donio zaključke da bi se asteroid Apophis mogao sudariti sa vještačkim satelitom kada se približi Zemlji 2029. godini. Međutim, kako tvrde NASA-ini stručnjaci, asteroid neće doseći glavni pojas geosinhronijskog satelita 2029. godine i mogućnost da dođe do sudara sa satelitom je prilično mala. Iz tog razloga, kako dalje ističu, mogućnost da dođe do kolizije sa vještačkim satelitom ne može ugroziti ranije proračune o koliziji Apophisa i Zemlje izražene u odnosu jedan naprema 45.000.

Sudeći po naučnom magazine LiveScience, priče o asteroidima koji se približavaju Zemlji, pojavljuju se non-stop. Najmanje jednom godišnje nove priče o predstojećoj katastrofi rašire se cijelim svijetom. Međutim, najčešće priče uskoro budu oborene ili se mogućnost od katastrofe toliko umanji da do katastrofe praktično ne može ni doći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: