Nauka
0

Asteroid snažniji od 15 atomskih bombi prošao pored Zemlje

Sarajevo-x.com
Asteroid čiji bi udar bio snažniji od 15 atomskih bombi je prošao pored Zemlje u nedjelju navečer na udaljenosti većoj deset puta od one na kojoj se nalazi Mjesec.

Astronomi su primjetili stijenu u obliku cigarete koja se okretala i kretala kroz Svemir, te su je pratili od prošlog ponedjeljka.

Srećom, asteroid dužine 50 m, koji bi mobao uništiti jednu cijelu državu, pored Zemlje je prošao na udaljenosti od 3.355.998 kilometara.

"Asteroid GP59 je dug oko 50 m, a period njegove rotacije je oko sedam i po minuta. Zbog toga se njegova vidljivost mijenja svake četiri minute.", rekao je Don Yeomans, zvaničnik američke svemirske agenijce NASA.

Nick James iz Chelmsforda u Essexu je zabilježio novootkriveni Asteroid 2011 GP59 u ponedjeljak navečer. Nalazio se na udaljenosti od preko tri miliona kilometara od Zemlje. Zabilježen je u opservatoriju u Španiji. Eksperti su potvrdili da opasnosti od direktnog sudara sa Zemljom nije bilo.

"Opasnost od malih asteroida koji bi mogli ući u atmosferu Zemlje ne postoji u bliskoj budućnosti", rekao je Yeoman.

Astronomi su registrovali oko 3.000 asteroida. Jedan od posljednjih je deset puta veći od onog koji je eksplodirao iznad Indonezije u oktobru 2009. godine. Prema pisanju magazina New Scientist, indonezijski asteroid je imao snagu tri atomske bombe, dok bi Asteroid 2011 GP59, da je pogodio Zemlju, imao snagu 15 atomskih bombi, objavio je Daily Mail.