Nauka
0

Asteroid se približava Zemlji

FENA
Asteroid kojeg su prije dvije godine otkrili naučnici opservatorije Tehnološkog instituta iz Massachussetsa približava se danas našoj planeti, ali je ne može ugroziti, saopćili su američki astronomi.

Nebesko tijelo pripada "grupi Apolona", kosmičkim tijelima koja presjecaju Zemljinu orbitu. Prečnik tijela, prema ocjeni stručnjaka, iznosi više od 900 metara.

Asteroid će proći pored Zemlje na rastojanju od 400.000 kilometara, slično udaljenosti Mjeseca od Zemlje (najbliže rastojanje Mneseca od Zemlje iznosi 363.300 kilometara, a više najdalje 405.500 kilometara).

Pri pogodnim vremenskim uvjetima kosmičko tijelo moći će da se vidi jačim optičkim sredstvima, saopćavaju stručnajci, prenijela je agencija Itar Tass.

Iako asteroid ne predstavlja realnu opasnost za našu planetu, specijalisti ga ubrajaju u red "potencijalno opasnih", jer presijecaju orbitu naše planete i teoretski imaju šansu da se nekada s njom sudare.

Takvih asteroida je gotovo 800. Asteroid koji se danas približava Zemlji smatran je najopasnijim od njih. No poslije preciznog mjerenja orbite ispostavilo se da u naredna dva milenija asteroid ne može ugroziti Zemlju.