Apophis
0

Asteroid prijeti da 2036. pogodi Zemlju?

Sarajevo-x.com
Veliki asteroid ide prema Zemlji i mogao bi imati katastrofalne posljedice za našu planetu ukoliko se sudari s njom 2036. godine, javili su ruski mediji.

Asteroid, koji je nazvan Apophis, prema Zemlji putuje brzinom 10 kilometara u sekundi, a naučnici upozoravaju da bi udarac mogao imati daleko veće posljedice od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu.

Astronomi u ruskom observatoriju Zvenigorod blizu Moskve trenutno pokušavaju izračunati putanju kojom bi ovaj asteroid trebao ići. Također, pokušavaju smisliti način kako ga usmjeriti sa putanje prema Zemlji. Njihov zadatak je da procijene koliko je zaista opasan asteroid Apophis, a to će se najbolje znati za najmanje deset godina.

Astronom Sergey Barabanov objasnio je predviđeni slijed događaja: "Najkritičniji trenutak bit će 2029. kada će se Apophis toliko približiti Zemlji da će se moći vidjeti golim okom. Tada ćemo znati da li će proći pored nas ili će se sudariti sa Zemljom 2036. godine". Ukoliko Apophis prođe i blizu Zemlje njena gravitacija bi ga mogla privući sebi i moglo bi doći do neizbježnog sudara.

Američka svemirska agencija NASA procijenila je da bi udarac Apophisa u Zemlju bio 100.000 puta jači od eksplozije atomske bombe na kraju 2. svjetskog rata u Hirošimi.