Nauka
0

Arktički led se ubrzano topi

Sarajevo-x.com
Arktički led se brzo topi i područje prekriveno ledom u okeanu bi se moglo smanjiti ovog ljeta do dosad najmanje zabilježene površine od 1978. godine otkako su započela satelitska mjerenja, upozoravaju japanski naučnici.

Ledene ploče Arktičkog okeana smanjile su se u ljeto 2007. godine na najmanju dosad uočenu površinu, objavili su istraživači Japan Aerospace Exploration Agency.

“Morski led na Arktičkom okeanu je nastavio da se od početka aprila smanjuje takvom brzinom da je već dostigao površinu zabilježenu prošle godine”, navodi se u izvještaju naučnika, baziranom na analizi satelitskih slika.

Područje Arktičkog okeana, prekriveno perenijalnim ledom, drastično se smanjilo u posljednjih nekoliko godina, tačnije, njegova se površina prepolovila u odnosu na zabilježenu 2005. godine.

Kako prenosi Reuters, istraživači se ovaj put nisu dotakli ljudskog faktora u nastalim klimatskim promjenama.

Iz organizacije World Wide Fund for Nature (WWF) je stigla obavijest da se arktički led topi većom brzinom nego što je nauka bila u stanju pretpostaviti.

Predstavnici WWF-a su izjavili da su klimatske promjene pogodile sve aspekte ekologije na Arktiku, uključujući okeane, morski led, ledeni pokrov, snijeg i područje vječitog leda.