Potresna priča
16

Arheolozi u Pompejima pronašli fresku koja pokazuje mitološkog brata i sestru

F. H.
Foto: Arheološki park Pompeja
Foto: Arheološki park Pompeja
U izvanrednom otkriću u drevnom rimskom gradu Pompejima, arheolozi su iskopali fresku koja prikazuje brata i sestru iz grčke mitologije - Friks i Helle.

Gabriel Zuchtriegel, direktor Arheološkog parka Pompeji, opisao je otkriće kao dirljiv odraz historije koja se ponovno odvija.

"Historija se ponovila. To je prekrasna freska u izvrsnom stanju očuvanosti. Mit o Friksu i Hele raširen je u Pompejima, ali je i aktuelan. Oni su dvoje izbjeglica na moru, brat i sestra, prisiljeni na bijeg jer ih se maćeha želi riješiti služeći se prevarom i korupcijom. Helle je pala u vodu i utopila se", rekao je Zuchtriegel dok je davao najnovije informacije o radovima na iskapanju i restauraciji.

Freska prikazuje jarke boje i izuzetnu umjetnost s Helle prikazanom na rubu utapanja, s licem zaklonjenim valovima dok pruža ruku bratu.

Zuchtriegel je izrazio optimizam glede toga da će ove pomno očuvane kuće biti dostupne javnosti u bliskoj budućnosti, ističući kulturno i historijsko značenje ovog najnovijeg otkrića.

Drevni grad Pompeji uništen je 79. godine u erupciji koja je ubila više od 2.000 ljudi. Ruševine su postale jedno od najposjećenijih arheoloških nalazišta na svijetu.

Grad, koji privlači gotovo četiri miliona posjetitelja godišnje, prešao je dug put od 2013., kada je UNESCO zaprijetio da će ga staviti na svoj popis ugroženih mjesta svjetske baštine ako italijanske vlasti ne poboljšaju njegovo očuvanje.

Iznenađenja otkrivena posljednjih mjeseci uključuju 13 kipića koji govore o postojanju paganskih ritualnih tradicija u drevnom rimskom gradu i, prošlog juna, upečatljivu fresku mrtve prirode koja podsjeća na pizzu i uključuje predmet koji sumnjivo nalikuje ananasu.