Nauka
0

Arheolozi šalju robota u unutrašnjost Keopsove piramide

Sarajevo-x.com
Arheolozi će poslati novog robota u unutrašnjost najveće egipatske piramide kako bi razriješili misteriju tajniih odaja na koje je naišao prvi robot prije četiri godine.

"Novi robot će proći kroz uske hodnike do tzv. Kraljičine odaje, gdje je bio poslan i prvi robot 2002. godine.", izjavio je direktor Egipatskog vijeća za antikvitete Zahi Hawass.

  1. godine robot je na putu iz Kraljičine odaje, u sjevernom prolazu, naišao na veliki kameni zid ili vrata sa bakrenim držačima. Sličnu prepreku otkrio je i u južnom prolazu. Arheolozi su tada pomoću robota izbušili rupu kroz koju su provukli mikro kameru i otkrili šupljinu ispunjenu kamenjem, a zatvorenu sa suprotne strane istim vratima.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Novi robot će biti opremljen sa tri kamere, i preći će isti put sjevernim i južnim prolazima s ciljem da otkrije što se tačno nalazi iza misterioznih zidova-vrata.

Arheolozi se nadaju da će pronaći tragove koji će ih dovesti do grobnice samog Keopsa. Faraon Keops vladao je Egiptom 2.500 g. pr.n.e. i sagradio je tada i danas najveću piramidu u Egiptu.