Nauka
0

Arheolozi otkrili tajnu nove faraonske grobnice u Dolini kraljeva

sarajevo-x
Arheolozi su u srijedu potpuno otkrili prvu grobnicu pronađenu u posljednjih 80 godina u egipatskoj Dolini kraljeva te otvorili posljednji od 7 sarkofaga pronađenih u grobnici.

U sarkofagu nisu našli mumiju, kao što su se nadali, ali su našli materijal za balzamovanje i nakit koji su nosili pripadnici kraljevske porodice.

„Ovo je bolje od pronalaska same mumije. Pronašli smo pravo blago.“, izjavila je šefica arheološkog tima Nadia Lokma. „Ovo će nam pomoći da saznamo više o biljkama i travama korištenim u religiozne svrhe u starom Egiptu, koju su odjeću nosili te kako su balzamirali mrtve, izjavila je Lokma.

Također su pronađeni i istkani cvjetovi koji su vjerovatno ostaci vijenca, često protkani zlatnim nitima, a koje su pripadnici kraljevske porodice nosili na ramenima tokom života i nakon smrti.

„Ovo je jako rijetko, ne postoji ništa slično u muzeju. Ovo smo viđali samo na crtežima, ali nikad uživo. Zaista je prekrasno.“, izjavila je Lokma.

Ovu grobnicu, poznatu samo po akronimu KV63, 63. grobnica pronađena u Dolini, otkrili su slučajno prošle godine američki arheolozi koji su radili na iskopavanju susjedne grobnice faraona Amenmesesa. Vjeruje se da je stara više od 3000 godina, i njeno otkrivenje je razbilo dugogodišnje vjerovanje da u Dolini kraljeva ne postoji više ništa što bi se moglo otkriti i iskopati. Posljednja grobnica pronađena je 1922. i pripada slavnom faraonu Tutankamonu.

Neki egipatski arheolozi vjeruju da bi ova grobnica mogla pripadati Tutankamonovoj majci, i iako ne sadrži ni približno onoliko nakita i bogatstva kao Tutankamonova, vjeruju da bi ovo otkriće moglo potaknuti egipatski turizam.