Posuđe i skeleti
32

Arheolozi kod New Mexica pronašli ostatke sela starog 1.600 godina

D. B.
Nove iskopine sjeveroistočno od Mexico Cityja otkrile su tri grobnice, keramiku i arhitektonske strukture.

Smješteno oko 50 kilometara sjeveroistočno od Mexico Cityja, selo Teotihuacan je prvobitno otkriveno 1960. godine, a za to je zaslužan arheolog Francisco Gonzalez Rui. U to vrijeme je pronašao keramiku koja je davala naznaku da su stanovnici sela bili samostalni ribari i sakupljači. Međutim, arheolozi su u periodu od marta do juna ove godine otkopali nove konstruktivne elemente poput kanala, podova, ramova, kamenih niveleta, rupa za stubove i arteškog bunara, a otkrili su i ostatke tri skeleta koji pripadaju dvije odrasle osobe i jednom djetetu. Također, pronađene su polirane kutije s prstenasnom bazom.

"S ovim onovim nalazima je konsolidirano i demonstrirano postojanje sela u Teotihuacan u oblasti Tlatelolco", zaključili su arheolozi Juan Carlos Campos Varela i njegova kolegica Mara Abigail Becerra Amezcua, koji su predvodili iskopavanje.

Prema dokazima koje predstavlja keramika, selo Teotihuacan datira iz perioda između 450. i 650. godine nove era te odgovara klasičnom periodu između faza kasnog Xolalpana (od 350. do 550. godine nove ere) i Metepeka (od 550. do 600. godine nove ere).

Teotihuacan je arheološko nalazište koje ima najdužu historiju istraživanja u Meksiku. Veliki dio znanja o ovom mjestu, umjetnosi i kulturi potiče iz astečkih izvora. Grad je procvjetao između 100. godine stare i 650. godine nove ere, mnogo prije dolaska Asteka 1400-tih godina.

Njegovo tačno porijeklo ostaje misterija, ali je poznato da su mu ime dali Asteci. Teotihuacan znači "mjesto gdje su stvoreni bogovi".

Komentarišući Gulovu teoriju o ribarima i sakupljačima, dva vodeća arheologa tvrde da nalazi ukazuju na složeniju ekonomiju.

"Složenost dokaza prikupljenih ove godine nam omogućava da smatramo da privreda ovog sela nije trebala biti bazirana samo na samoodrživosti i prikupljanju, nego i na mješovitoj proizvodnji uz korištenje jezera. Možda je to bila mješavina lova i zanatske proizvodnje keramike jer su pronađeni neki fragmenti čvrstih i modeliranih figurica", rekli su arheolozi.

Oni su ustanovili da je selo Teotihuacan moralo imati veze razmjene te ovisiti o drugim zajednicama na zapadnoj obali jezera Texcoco.