Nauka
0

Apple-ovi konkurenti žele dio uspjeha iPoda i iTunesa

Sarajevo-x.com
Nekoliko rivala američke kompanije Apple Computer planira napraviti vlastite digitalne muzičke playere kao i online music shop-ove na principu kako to već godinama vrlo uspješno rade Apple-ovi iPod i iTunes.

Kako u ponedjeljak prenosi The Wall Street Journal, internet kompanija RealNetworks objavila je svoje planove o saradnji sa SanDisk-om na planu prodaje vlastitih digitalnih muzičkih uređaja koji su dizajnirani da rade sa RealNetworks-ovom online muzičkom prodavnicom Rhapsody.

Činjenica je da sve ne može proći bez Microsofta, pa je ovaj najavio prodaju vlastitog muzičkog playera nazvanog Zune već krajem godine, a koji će raditi zajedno sa Microsoft-ovom online muzičkom prodavnicom, sve na principu uspješne formule iPod-iTunes.

[SLIKA]2[/SLIKA] Zune, Microsoft-ov digitalni muzički player

Korejski proizvođač elektroničkih uređaja Samsung Electronics radi na sličnome planu, prenosi Journal.

Svi planovi predstavljaju trud Apple-ovih konkurenata da naprave koordinaciju između prodavača pjesama i proizvođača digitalnih muzičkih uređaja.

Mnogi korisnici ovakih servisa su frustrirani nekompatabilnosti softwarea i hardwarea različitih proizvođača ukoliko žele downloadati pjesmu na servisu jedne kompanije, a koristiti je na uređaju drugog proizvođača.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Apple-ov servis iTunes Store digitalni muzički player iPod su od početka ostvarili uspjeh jer su napravljeni od strane iste kompanije i u cilju da rade zajedno.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Nedavno je objavljena i nova verzija Apple-ove muzičke prodavnice iTunes Store 7, koju ukoliko već niste možete besplatno downloadati ovdje.