Nauka
0

Antitijela osoba koje su preživjele ptičju gripu obećavajuća

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Antitijela osoba koje su preživjele jedan oblik ptičje gripe zaštitila su miševe zaražene virusom H5N1, navodi se u izvještaju o međunarodnom istraživanju koji je u ponedjeljak objavljen u jednoj američkoj medicinskoj reviji.

Rezultati istraživanja nude potencijalno efikasno liječenje od ove virusne bolesti čija bi eventualna mutacija mogla da izazove pandemiju.

"Ako uspjeh ovog početnog istraživanja bude potvrđen laboratorijskim i kliničkim ispitivanjima, monoklonirana ljudska antitijela bi se mogla pokazati uspješnim u terapeutskom liječenju važnim u slučaju pandemije", izjavio je dr. Anthony Fauci, direktor Američkoga nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, koji je učstvovao u ovim istraživanjima.

"Mogućnost pandemije od ptičje gripe izazvane vuirusom H5N1 ili nekim drugim virusom protv kojeg ljudi nemaju prirodnu zaštitu je velika briga zdravstvenih vlasti u svijetu", navodi se u saopćenju dr. Faucija.

Miševi izloženi smrtonosnom virusu H5N1 bez antitijela umrli su nakon nekoliko dana.

Od 60 miševa zaraženih virusom H5N1, što je harao Vijetnamom 2004. godine, koji su tretirani različitim dozama antitijela proizvedenim iz krvi četvorice Vijetnamaca 58 je preživjelo.