Istraživači iznenađeni
0

Antartika: Otkriveno nekoliko vulkana ispod ledenog mora

FENA
Nekoliko desetaka vulkana, od kojih nekoliko aktivnih, otkriveno je ispod ledenog mora u blizini Antarktike, što je prvo takvo otkriće u tom području. Neki od vrhova vulkana veliki su i do 3.000 metara, a neki od njih nalaze se i iznad morske površine.

"To je veliki vulkan. To je jako veliki vulkan. Da se kojim slučajem nalazi na zemlji, bio bi prilično fascinantan", rekao je Phillip Leat, vulkanolog s British Antarctic Survey koji je vodio ekspediciju kartiranja morskog dna na tom području od 2007. do 2010.godine.

Leat je izjavio kako je istraživački tim bio poprilično iznenađen ovim otkrićem. Ovo je prvi put da je tako veliki broj podvodnih vulkana pronađen na Antarktičkom području.

"Nismo tražili podvodne vulkane, iako smo znali da postoji još nekoliko u tom području. Kako bismo popunili kartu morskog dna tog područja odlučili smo ga istražiti", naglasio je Leat.

Tokom jedne noćne plovidbe naučnici su naletjeli na vulkan, misleći da su se nasukali. Uspjeli su se izvući, te su se odlučili vratiti na isto mjesto, ali po danu. Vrativši se, ugledali su vulkan čiji vrh je izranjao gotovo 50 metara iznad morske površine.

Prema obliku i silueti bez sumnje su zaključili kako se radi o vulkanima. Uzeli su komadić vulkanskog vrha, a analiza je pokazala da se sastoji od vulkanske prašine i crne lave. To je potvrdilo njihovu tezu da se uistinu radi o vulkanima smještenim u blizini Antarktike.