Nauka
0

Antarktik: Japanci izvadili komad leda star milion godina

FENA
Japanski naučnici započeli su ispitivanje najstarijeg komada leda na svijetu. U pitanu je manji blok star milion godina koji su japanski naučnici izvadili s dubine od 3.000 metara, a njegovo proučavanje trebalo bi da baci novo svjetlo na istraživanje klime na našoj planeti.

Istraživačima u misiji na Fudžijami, u istočnom dijelu Antarktika, bile su potrebne dvije godine da bi probili naslage leda i izvadili na površinu spomenuti uzorak najstarijeg leda na svijetu.

Naučni izazov je velik. Istraživači okupljeni na projektu žele da izvrše poređenje zraka koji se zadržao u tom komadu leda s onim iz blokova s manje dubine. To bi trebalo da omogući da se utvrde i dorade modeli klimatske evolucije na površini zemlje, prenijele su agencije.

Na konferenciji za štampu, originalnoj po tome što je održana u sali u kojoj je vladala temperatura od minus 20 stepeni Celzijusovih, direktor projekta na Japanskom nacionalnom institutu za polarna istraživanja Hideaki Motojama objasnio je da će led biti upotrijebljen za "izučavanje temperaturnih promjena i evolucije nivoa ugljendioksida i metana kroz vrijeme".

Slično istraživanje objavljeno prošle godine u američkom naučnom časopisu "Nature" pokazalo je da je nivo ugljendioksida i metana danas najviši u posljednjih 650.000 godina.