Još jedna obmana ili?
0

Anonimni naučnici tvrde da su pronašli Atlantidu

Sarajevo-x.com
Neimenovana grupa 'podmornih areheologa' tvrdi kako je pronašla izgubljeni grad – Atlantidu, a kao dokaz tome poslali su seriju fotografija na kojima su navodno prikazane ruševine potunulog grada.

Naučnici, koji nisu htjeli otkriti svoj identitet, kazali su za francuske medije čak i to da je jedna od pronađenih građevina zapravo piramida, prenosi britanski Daily Mail.

Grupa naučnika koja tvrdi da je pronašla Atlantidu sada traži pomoć kako bi dobila potrebna sredstva za nastavak istraživanja na samo njima poznatoj lokaciji na kojoj je navodno pronađen potonuli mitski grad.

Iako nisu htjeli otkriti tačnu lokaciju, naučnici su kazali kako se Atlantida nalazi u Karipskom moru, te kako će oni nastaviti raditi daljnja istraživanja.

Atlantida je zapravo mitski kontinent kojeg je prvi put spomenuo filozof Platon. On je Atlantidu opisao kao najnapredniju i najveću civilizaciju na Zemlji, koja biva razrušena snažnim zemljotresima i tone u more.

Brojni naučnici su pokušavali pronaći Atlantidu te više puta uvjeravali javnost kako su u tome zaista i uspjeli.

Tako su ruski naučnici 1997. godine tvrdili kako su pronašli potonuli grad 180 kilometara zapadno od Land's Enda na britanskoj obali.

Zatim, 2000. godine Atlantida je 'pronađena' 100 metara pod vodom, ispred sjeverne obale Turske. Četiri godine kasnije američki naučnici su tragali za potonulim gradom u mediteranskom moru između Kipra i Sirije.

Švedski naučnici su 2007. godine tvrdili kako je potopljena Atlantida zapravo otok Dogger Bank, koji se nalazi u Sjevernom moru, oko šezdeset milja udaljen od sjevernoistočne obale Engleske koji je potopljen još u bronzanom dobu, a u februaru ove godine britanski mediji su prenijeli vijest kako je aeronautičkom inžinjer Bernie Bamford pronašao nestali grad čudesa putem alatke Google Ocean.