Slavni kompozitor
17

Analiza DNK iz Beethovenove kose otkrila tajnu historiju porodice i zdravstvene probleme

F. H.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prije nego što je kompozitor Ludwig van Beethoven umro 27. marta 1827., njegova je želja bila da se njegove bolesti proučavaju i dijele kako bi se "svijet barem pomirio sa mnom nakon moje smrti koliko god je to moguće."

Sada su naučnici poduzeli korake kako bi djelomično udovoljili tom zahtjevu analizom Beethovenove DNK iz sačuvanih pramenova njegove kose i sekvenciranjem kompozitorovog genoma po prvi put.

"Naš primarni cilj bio je rasvijetliti Beethovenove zdravstvene probleme, koji su poznati kao progresivni gubitak sluha, počevši od njegovih srednjih do kasnih 20-ih godina i na kraju dovodeći do toga da postane funkcionalno gluh do 1818.", rekao je koautor studije Johannes Krause, profesor na Institut Max Planck za evolucijsku antropologiju u Leipzigu.

Pet uzoraka kose pomoglo je naučnicima da dobiju uvide u porodičnu historiju, hronične zdravstvene probleme i što je moglo pridonijeti njegovoj smrti u dobi od 56 godina.

Beethovenove bolesti

Osim gubitka sluha, slavni klasični kompozitor tokom života imao je ponavljajuće gastrointestinalne tegobe, kao i tešku bolest jetre. Beethoven je 1802. napisao pismo svojoj braći tražeći da njegov liječnik, Johann Adam Schmidt, utvrdi i podijeli prirodu njegove "bolesti" nakon što Beethoven umre. Pismo je poznato kao Heiligenstadtski testament.

Ali Beethoven je nadživio svog omiljenog liječnika za 18 godina, a nakon što je kompozitor umro, oporuka je otkrivena u skrivenom pretincu u njegovom pisaćem stolu.

U pismu je Beethoven priznao koliko se beznadno osjećao kao muzički kompozitor koji se bori s gubitkom sluha, ali ga je njegov rad spriječio da si oduzme život. Rekao je da ne želi otići "prije nego što napišem sva djela za koja sam osjetio potrebu da ih komponovati."

Nakon njegove smrti, vrte se pitanja oko toga od čega je bolobao Beethoven i pravog uzroka smrti. Unutar posljednjih sedam godina života, kompozitor je doživio najmanje dva napada žutice, koja se povezuje s bolešću jetre, što je dovelo do općeg uvjerenja da je umro od ciroze.

Medicinski biografi su od tada pročešljali Beethovenova pisma i dnevnike, kao i njegovu autopsiju, bilješke njegovih liječnika, pa čak i bilješke koje su vodili kad je njegovo tijelo dvaput ekshumirano 1863. i 1888., u nadi da će sastaviti njegovu komplikovanu medicinsku historiju.

Naučnici koji stoje iza nove studije otišli su korak dalje prije otprilike osam godina kada su krenuli u genetsku analizu Beethovenove kose.

Uzorci koje su koristili uključivali su kosu odrezanu s njegove glave u sedam godina prije njegove smrti.

Genetska otkrića

Tim je započeo analizom ukupno osam uzoraka kose iz javnih i privatnih kolekcija diljem Velike Britanije, Evrope i SAD-a. Tokom rada na autentifikaciji otkrili su da dva uopće ne potječu od Beethovena, dok je jedan bio previše oštećen za analizu.

Prethodni radovi koji su sugerirali da se Beethoven otrovao olovom utvrđeni su temeljem uzorka kose koji nije pripadao njemu, nego nekoj ženi.

Pet uzoraka potječe od istog evropskog muškarca i podudara se s njegovim njemačkim porijeklom. Beethoven je lično predao jedan od uvojaka pijanistu Antonu Halmu u aprilu 1826., rekavši "Das sind meine Haare!" ("To je moja kosa!")

Genetska analiza otkrila je tragove koji se kriju u kompozitorovom DNK i koji bi mogli dodati kontekst njegovim zdravstvenim problemima.

"Nismo uspjeli pronaći konačan uzrok Beethovenove gluhoće ili gastrointestinalnih problema", rekao je Krause.

"Međutim, otkrili smo brojne značajne genetske faktore rizika za bolesti jetre- Također smo pronašli dokaze o infekciji virusom hepatitisa B najkasnije u mjesecima prije konačne bolesti kompozitora. Oni su vjerovatno pridonijeli njegovoj smrti," opisao je Krause pronalaske.

Beethovenovi genetski podaci također su pomogli naučnicima da isključe druge potencijalne uzroke njegovih bolesti, poput celijakije, autoimunog stanja, intolerancije na laktozu ili sindroma iritabilnog crijeva.

Pisma Beethovena, kao i pisma njegovih prijatelja, pokazuju da je kompozitor redovno konzumirao alkohol. Iako je teško reći koliko je popio, blizak prijatelj je napisao da je Beethoven svaki dan popio barem litru vina uz ručak.

Pijenje alkohola, u kombinaciji s genetskim faktorima rizika za bolesti jetre i njegovu infekciju hepatitisom B, moglo je biti savršena oluja za Beethovenovo zdravlje pred kraj njegova života.

"Ako je njegova konzumacija alkohola bila dovoljno velika tokom dovoljno dugog vremenskog razdoblja, interakcija s njegovim genetskim faktorima rizika predstavlja jedno od mogućih objašnjenja za njegovu cirozu", rekao je glavni autor studije Tristan Begg, doktorant na Univerzitetu Cambridge.

No, istraživači su upozorili da je vrijeme svih ovih događaja ključno za razumijevanje onoga što je doprinijelo Beethovenovoj smrti. Buduća bi istraživanja mogla otkriti više uvida - uključujući razloge njegovog gubitka sluha, rekli su autori.

"Nadamo se da će se preostala pitanja o njegovom zdravlju i genealogiji jednog dana moći odgovoriti na preostala pitanja o njegovom zdravlju i genealogiji, ako Beethovenov genom bude javno dostupan istraživačima, i možda dodavanjem daljnjih potvrđenih ključeva na početni kronološki niz", rekao je Begg.

Tajna u DNK

Nakon što je istraživački tim utvrdio Beethovenov genetski profil, usporedili su ga s DNK njegovih živih rođaka u Belgiji. Ali u zaokretu, nisu uspjeli utvrditi potpunu podudarnost.

Dok su neki od rođaka imali zajedničkog pretka s očeve strane preko Beethovenove porodiceu kasnim 1500-ima i ranim 1600-ima, nije bilo podudaranja za Y-kromosom u Beethovenovim uzorcima kose.

To sugeriše da je negdje u historiji porodice postojala izvanbračna afera sa strane Beethovenova oca koja je rezultirala djetetom.

"Kombinacijom DNK podataka i arhivskih dokumenata, uspjeli smo uočiti nepodudarnost između pravne i biološke genealogije Ludwiga van Beethovena", rekao je koautor studije Maarten Larmuseau, genetski genealog na KU Leuven u Belgiji.

Istraživači misle da se afera dogodila negdje između 1572. začeća Hendrika van Beethovena, pretka po očevoj liniji Beethovena udaljenog sedam generacija od kompozitora, i začeća Beethovena 1770. godine, piše CNN.