Nauka
0

Ameriku razorila eksplozija koja je promijenila tok historije

Sarajevo-x.com
Nova kontroverzna ideja američkih naučnika sugerira da je velika svemirska stijena eksplodirala nad Sjevernom Amerikom prije 13.000 godina te promijenila tok historije, piše BBC.

Eksplozija je možda uništila sve američke kulture kamenog doba, kao i velike sisare ovog kontinenta, kao što su mamuti i mastodoni, te sjevernoameričke kamile i ogromne mesoždere koje su naseljavali kontinent.

Eksplozija komete ili asteroida je uzrokovala veliko globalno zahlađenje koje je možda utjecalo i na ljudske kulture koje su se pojavljivale u Evropi i Aziji. Naučnici će dokaze svoje teorije predstaviti ove sedmice na sastanku u Meksiku.

Dokazi potiču od naslaga sedimenta sa više od 20 lokacija širom Sjeverne Amerike. BBC piše da ti sedimenti sadrže egzotične materijale: sićušne sfere stakla i ugljika, male uzorke dijamanta koji su nazvani nanodijamant. Također su pronađene i određene količine rijetkog elementa iridijuma koje se pronađene u prevelikim količinama da bi poticale sa Zemlje.

Ova teorija naučnika tvrdi da se eksplozija dogodila prije 12.900 godina i da ju je uzrokovao vanzemaljski objekt širine do 5 kilometara. Iza eksplozije nije ostao krater, vjerovatno zbog ledenog sloja Laurentide, koji je pokrio hiljade kvadratnih kilometara Sjeverne Amerike tokom ledenog doba, a koji je dovoljno slojevit da bi mogao maskirati mjesto udara. Druga mogućnost koju navode naučnici je da je objekt eksplodirao u zraku.

Profesor američkog univerziteta UCSB, James Kennett, izjavio je za BBC da je ta eksplozija kriva za izumiranje velikog broja raznih vrsta sisara na kraju posljednjeg ledenog doba. "Svi slonovi, uključujući mastodone i mamute su izumrli zbog eksplozije. Svi konji su nestali zbog eksplozije. Da je ostalo kako jeste moglo je imati veliki utjecaj na ljudsku populaciju'', izjavio je profesor Kennet za BBC.

Prema ovoj teoriji ljudska kultura Clovis, koja je naseljavaljala područje Sjeverne Amerike je potpuno nestala u ovom udaru, a Sjevernu Ameriku su prema tradicionalnoj teoriji pri kraju ledenog doba, naselili narodi koji su preko kontinentalnog mosta između sjeveroistočne Azije i Aljaske prešli na područje Amerike.

Jedan od naučnika koji će podupirati ovu teoriju na naučnom izlaganju u Meksiku je i Jeff Severinghaus, paleotolog i klimatolog kalifornijskog Instituta za okeanografiju Scripps. On je za magazin Nature izjavio: "Ova teorija ne smije biti odbačena, zaslužuje dublju istragu."

Navedena teorija bit će prezentirana ove sedmice na naučnom skupu američke Geofizičke unije u Akapulku u Meksiku, piše BBC.