Prave mape
146

Amerikanci namjeravaju otkriti kako funkcioniše ljudski mozak

Klix.ba
Obamina administracija ja napravila radikalan multimilijarderski plan za desetogodišnje istraživanje o tome kako funkcioniše ljudski mozak. Mapa moždane aktivnosti, kako je projekt nazvan, će biti napravljena u saradnji federalnih agencija, privatnih fondacija i vrhunskih naučnika.

Naučnici se nadaju da će ovo istraživanje neurona u mozgu dovesti do značajnih otkrića koja će moći biti iskorištena za bolje shvatanje mentalnih oboljenja, za liječenje bolesti kao što je Parkinsonova bolest te da će omogućiti poboljšanja na polju vještačke inteligencije.

Iako još nisu poznati svi detalji, očekuje se da će istraživanje biti spomenuto prilikom predlaganja budžeta. Također, još uvijek nije poznato koliko će tačno koštati ovaj projekt, ali se očekuje da će se potrebna finansijska sredstva mjeriti u milijardama dolara, prenosi Daily Mail.

Prema nekim izjavama naučnika povezanih sa projektom, oni očekuju da će imati godišnji budžet od 300 miliona dolara, što znači da bi čitav projekt koštao tri milijarde dolara.

Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, je istraživanje ljudskog mozga opisao kao jedan od primjera koji pokazuju kako bi vlada trebala trošiti novac na najbolje ideje.

"Danas naši naučnici prave mapu ljudskog mozga kako bi otkrili nove terapije za Alzheimerovu bolest. Sada je pravo vrijeme da se novac investira u nauku i inovacije", rekao je Obama.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da je trošenje te količine novca na nauku u vrijeme finansijske krize veoma loš potez Obamine administracije.

"Iznenađen sam projektom Mape moždane aktivnosti. Još uvijek ne razumijemo ni kako funkcioniše mozak muhe. Zar stvarno očekuju da će postići nešto ovim projektom?", rekao je Leslie Vosshall, neurobiolog sa Univerziteta Rockefeller.

"Neko treba otići do Kongresa i objasniti im zašto je važno prvo uraditi neka osnovna istraživanja i ne poduzimati ovako obimne naučne projekte", dodao je Michael Eisen, biolog sa Univerziteta Berkley.