Nauka
3

Amerikanci i Rusi počinju novu fazu osvajanja Mjeseca

SRNA
Amerikanci i Rusi planiraju letove na Mjesec, uprkos najavama da bi Mars mogao biti nova destinacija za osvajanje.

U SAD se vodi polemika između onih koji zagovaraju bazu na Mjesecu i onih koji žele "osvajanja asteroida", kako je to predložio predsjednik Barack Obama.

Grupa kongresmena iznijela je na razmatranje Nacrt zakona o obnovi američkog vodstva u kosmosu. U njemu se predlaže da se kosmonauti pošalju na Mjesec radi kasnijeg uređenja baze na njegovoj površini.

Nova misija postavljala bi jasne i dosežne ciljeve koji će, po mišljenju kongresmena, vratiti američkoj kosmonautici status lidera u osvajanju kosmosa.

Najvažnije je to što će boravak ljudi na drugom nebeskom tijelu zahtijevati razradu novih tehnologija i povući za sobom proboj u mnogim naučnim disciplinama.

Na Mjesecu, tvrde kongresmeni, ima još mnogo posla za naučnike. Od sredine 90-ih godina istraživanjima Mjeseca uspješno se bave i sateliti.

U skorije vrijeme započet će slijetanje automatskih uređaja na površinu Mjeseca.

Ruska kosmička agencija će 2015. godine početi da lansira na Mjesec naučne aparate, a u budućnost planira stvaranje baza i opservatorija.

Sastavljen je program letova na Mjesec do 2030. godine, a predviđene su i dalje ekspedicije - na Mars.

Osvajanje Zemljinog prirodnog satelita počet će iskrcavanjem na površinu Mjeseca, gdje će biti postavljen orbitalni modul, marsohodi, a zatim će početi izgradnja Mjesečeve baze i stanice za astronomska posmatranja.