Misija zakazana za 2018. godinu
0

Američki privatni sektor želi na Mars poslati stariji par

Klix.ba
Tim predvođen milionerom i bivšim svemirskim turistom Dennisom Titom planira na Mars poslati jedan stariji par. Misija bi bila finansirana iz privatnog sektora.

Fondacija Inspiration Mars planira započeti ovu 18-mjesečnu misiju u januaru 2018. godine. Fondacija je već uradila jedno istraživanje koje je pokazalo da je moguće izvršiti ovakvu misiju uz trenutno postojeću tehnologiju.

Među osobama uključenim u ovaj projekt je i Jane Poynter, koja je početkom 1990-ih godina sa još sedam osoba provela dvije godine u zatvorenom ekosistemu koji je opisala kao novi rajski vrt.

Poynter je za BBC rekla da tim u projekt želi uključiti stariji par, čija bi veza uspjela odoljeti stresu uzrokovanom načinu života kojem bi bili podvrgnuti tokom putovanja. Plan je pronaći par srednjih godina na čije zdravlje i plodnost radijacija kojoj će biti izloženi tokom puta neće imati veliki utjecaj. Par bi prošao kroz rigorozan trening tokom misije.

"Želimo da posada broda predstavlja ljudsku vrstu. Želimo da se omladina cijelog svijeta ugleda na tu ženu i tog muškarca", rekla je Poynter.

Međutim, eksperti tvrde da bi svaka osoba na dužim svemirskim misijama naposljetku počela patiti od raznih psihičkih problema.

Ova misija bi se sastojala od leta do Marsa i povratka nazad na Zemlju, bez slijetanja na Crvenu planetu. Ovakav plan uveliko smanjuje troškove misije.

Misija bi trebala biti započeta u januaru 2018. godine zbog blizine Marsa i Zemlje. Misija bi u ovom slučaju trajala 501 dan. Ukoliko se ne iskoristi ova prilika, misija bi mogla trajati do tri godine.