{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela na Floridu

F
21.9.2006. u 14:52
0
0
Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela na Floridu
0
Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela na Floridu
Američka svemirska letjelica Atlantis sletjela je u četvrtak na Floridu u predviđeno vrijeme prije izlaska sunca, nakon 12-dnevne orbitalne misije.
Atlantis s posadom od šest članova sletio je u 10.21 sati po evropskom vremenu na pistu dugu 4.500 metara u svemirskom centru Kennedy, blizu Cap Canaverala odakle je letjelica lansirana 9. septembra.

Povratak Atlantisa je kasnio 24 sata zbog loših meteoroloških uvjeta, ali i zato što je otkriven neki neidentificirani predmet koji je lebdio ispod letjelice.

Nasa je pristupila vizuelnoj inspekciji kako bi se uvjerila da se ne radi o nekom vitalnom komadu termičkog štitnika broda i da brod nije udaren i oštećen.

Ova misija je značila nastavak izgradnje Međunarodne svemirske stanice (ISS) koja je prekinuta nakin nesreće broda Kolumbija 1. februara 2003. godine, prilikom njegovog povratak u atmosferu, kada je sedam astronauta izgubilo život.

Svemirska letjelica i njena posada dodali su ISS-u novi modul od 16 tona čija će druga solarna antena od 73 metra omogućiti da se udvostruči njegova sadašnja električna snaga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: