{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amateri se privatno bave genetičkim inžinjeringom

S
27.12.2008. u 09:00
0
11
Amateri se privatno bave genetičkim inžinjeringom
0
Amateri se privatno bave genetičkim inžinjeringom
Meredith Patterson prilikom eksperimenta
Sve je veća pojava amatera koji se u improviziranim kućnim laboratorijama bave genetičkim inžinjeringom, piše Associated Press.
Koristeći ove laboratorije i uz veliku pomoć interneta, sve više ljudi eksperimentira s genetičkim inžinjeringom.

Jedna od njih je i 31-godišnja programerka Meredith Patterson koja pokušava razviti bakteriju iz jogurta koja bi u dodiru s otrovnim melaminom postala flourescentno zelena i tako upozorila na otrovni sastojak u dječijoj hrani i slatkišima koji je ove godine izazvao veliki broj smrtnih slučajeva u Kini.

'Želim raditi na projektima koji doprinose humanosti i učiti nove stvari koje dosad nisam znala', izjavila je Meredith.

No, pravi stručnjaci se protive ovim eksperimentima jer misle da bi jednog dana neko 'eksperimentiranje u garaži' moglo rezultirati katastrofom, dok se amateri na obaziru na ova upozorenja i sebe popularno zovu 'biohakerima'.

Grupa naučnika s Cambridgea odlučila je zato otvoriti javnu laboratoriju koja će biti opremljena vrhunskim instrumentima, jer ipak smatraju da bi neki od amatera mogao uspjeti u svojoj namjeri da otkrije nešto veliko i novo.

'Nesputana kreativnost može dovesti do velikih otkrića, a i vrijeme je da nauka postane zabavnija nego što je dosad bila', kaže biologinja Mackenzie Cowell, voditeljica projekta za otvaranje javne laboratorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: