Inzulinom protiv demencije
1

Alzeheimerova bolest je 'moždani dijabetes'

Sarajevo-x.com
Za Alzheimerovu bolest, najčešći oblik demencije, trenutno nema lijeka, no liječnički napori da pronađu lijek koji bi pomogao mnogim ljudima koji u kasnijim godinama života pate od ove bolesti, ne prestaju.

U najnovijem istraživanju naučnika i liječnika objavljenom u naučnom magazinu 'Proceedings of the National Academy of Sciences', tim eksperata otkrio je da inzulin, lijek kojeg inače koriste oboljeli od dijabetesa, može pomoći kod tretiranja Alzheimerove bolesti.

Inzulin bi, po mišljenju stručnjaka, mogao biti baza za novi lijek protiv demencije jer postoje dokazi da on štiti moždane ćelije od oštećenja koje uzrokuje demencija.

Do ovog saznanja došlo se nakon što su testovi pokazali da je inzulin aktivan u dijelovima mozga zaduženim za memoriju.

"Nakon ovih testova, možemo slobodno reći da je Alzheimerova bolest ustvari 'moždani dijabetes', a veliku nadu za liječenje ove izrazito teške bolesti sada može ponuditi obični inzulin", izjavio je jedan od autora istraživanja, profesor Sergio Ferreira.

I prije je bilo poznato da dijabetičari lakše obole od Alzheimerove bolesti, no ovim istraživanjem potvrđene su dugodišnje tvrdnje liječnika da su ove dvije boelsti povezane, stoji u studiji.