{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alkohol i cigarete opasniji od ekstazija

S
29.10.2009. u 20:34
0
6
Alkohol i cigarete opasniji od ekstazija
0
Alkohol i cigarete opasniji od ekstazija
Ekstazi, LSD i marihuana manje štete organizmu od alkohola i cigareta, tvrdi profesor David Nutt, savjetnik za narkotike u Vladi Velike Britanije.
Naime, Nutt smatra da ako bi se rangirali narkotici po tome koliko štete organizmu alkohol bi bio na petom mjestu, iza kokaina, heroina, barbiturata i metadona, dok bi cigarete se našle na devetom mjestu i to prije kanabisa, LSD-ija i ekstazija.

"Moramo prihvatiti činjenicu da mladi ljudi vole eksperimentisati sa narkoticima. Ako mislite da ćete ih natjerati da prestanu konzumirati narkotike plašeći ih, vjerujte da griješite. No, mi na njih možemo utjecati i spriječiti ih u tome jedino ukoliko im pružimo tačne informacije", smatra Nutt.

Profesor tvrdi da će rankiranjem alkohola i duhana prije ilegalnih droga, javnost biti bolje upoznata sa posljedicama i rizicima koje donosi konzumiranje alkohola i cigareta. On smatra da bi to bio savršeni obrazovni 'alat' koji je svakako utemeljen na naučnim istraživanjima.

No, na ovakve prijedloge Nutta reagovali su brojni stručnjaci, govoreći kako on takvim stavom iskazuje nepoštovanje prema porodicama osoba koje su preminule od predoziranja. A, Nuttu se 'prebacuje' i to da on takvim stavom ublažava štetnost droga.

Ovaj naučnik je također izazvao i brojne reakcije nedavnom izjavom da je 'ekstazi opasan isto koliko i jahanje konja'.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: