U stanju brumacije
18

Aligatori preživljavaju niske temperature u zaleđenoj vodi

D. B.
Mnoge životinje ne uživaju u hladnom vremenu, no aligatori u SAD-u imaju neobično rješenje za preživljavanje "ledenih" temperatura.

U državama Sjeverna Karolina i Teksas aligatori prolaze period zahlađenja tako što su ušli u vodu i pustili da se zamrzne oko njih. Iznad površine leda su im samo nos i prednji zubi, što im omogućava da dišu dok se voda ne odmrzne.

Nekoliko aligatora je uočeno kako su nepomični i "zamrznuti" u ledu u Swamp Parku, turističkoj lokaciji koja je utočište za ove životinje nedaleko od Ocean Isle Beacha u Sjevernoj Karolini.

Jedan aligator je isto učinio u zaleđenom jezeru u centru Gator Country u Beaumontu u Teksasu. Obje države su u protekloj sedmici iskusile niske temperature ispod 1 stepen, a u Sjevernoj Karolini je izmjereno i do minus 8 stepeni.

Kada temperature padnu ispod nule, aligatori i drugi gmizavci mogu ući u stanje poznato kao brumacija, što je slično načinu na koji neki sisari, toplokrvne životinje, hiberniraju. Tokom hibernacije ritam srca i disanje životinja se usporavaju, a temperatura tijela im se smanjuje kako bi koristile manje energije. Kada se počnu formirati kristali leda, metabolizam aligatora se usporava, a njihova umorna tijela ostaju nepomična u zaleđenoj vodi, dok su im oči zatvorene.

Oni instiktivno podižu nos prema gore, tako da vidi iznad površine i na taj način osiguravaju da se ne uguše. Voda oko njih se ledi sve dok temperatura ne poraste.

No, za razliku od hibernacije, aligatori i drugi gmizavci ne padaju u dubok san tokom brumacije, oni i dalje imaju periode aktivnosti koji im dozvoljavaju da piju vodu.

Tokom brumacije srce aligatora može usporiti na samo tri otkucaja u minuti.