{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Alge kao biodizel gorivo ?!

S
1.2.2007. u 14:10
0
0
Alge kao biodizel gorivo ?!
0
Alge kao biodizel gorivo ?!
Američki biohemičari sa Univerziteta Utah State primijenili su novi, inovativni pristup problemu iznalaženja alternativnih energetskih izvora. Naime, biohemičari istražuju mogućnost ekstrakcije ulja iz algi, koje bi se moglo pretvoriti u biodizel gorivo.
Naučnici navode da bi se biodizel iz algi mogao naći na tržištu do 2009. godine, a da bi cijenom bio konkurentan ostalim pogonskim gorivima. Alge mogu proizvesti oko 100.000 litara ulja po jednom hektaru algi, a mogu se uzgajati bilo gdje na svijetu.

''Ovo je možda najveći naučni izazov sa kojim se suočava čovječanstvo u 21. vijeku'', izjavio je profesor Lance Seefeldt.

Profesor Seefeldt smatra da ''postoji nekoliko opcija za rješavanje svjetskog energetskog problema, ali da u ovom trenutku nijedan od njih nije realno dugoročno rješenje''.

Biodizel, čisto gorivo koje ne oslobađa karbon-dioksid, postaje sve popularnije, ali problem ovog goriva je što se uglavnom pravi od sojinog i kukuruznog ulja.

Seefeldt i nekoliko njegovih kolega oformili su Biofuels Program, koji bi trebao razviti nove tehnologije za proizvodnju metana, biodizela, hidrogena i alkohola iz obnovljivih, i karbon-dioksid-neutralnih energetskih izvora, kao što su potrošački i poljoprivredni otpad i sunčeva energija.

Američka savezna država Utah ovom programu dala je petogodišnji grant na iznos od 6 miliona dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: