Nauka
0

Ako ste usamljeni, opustit će vas kupka i tuširanje

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Ako se osjećate usamljenim, napravite sebi kupku. Dugo natapanje u kadi može, naime, pomoći u borbi protiv osjećaja izolacije i isključenosti, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje provedeno na američkom univerzitetu Yale sugeriše da topla voda djeluje kao zamjena za društvo. Žrtve samoće, kako navode naučnici, uživaju u toploj kupki i tuširanju podsvjesno se braneći od svojih osjećaja. Što se više osoba osjeća usamljenom, naučnici su zaključili da je veća vjerovatnoća da će duže uživati u kupki ili tuširanju.

Istraživači su tražili od grupe od 400 volontera u dobi od 18 do 65 godina da vode dnevnik o svome kupanju, te da pišu kako su se osjećali prije i poslije. Tako su došli do navedenih zaključaka, a istakli su da je takvo ponašanje "upisano" u našem mozgu još od djetinjstva, te da iz istog razloga tražimo udobnost u vrućim napicima ili supi.

"Topla fizička iskustva značajno smanjuju tjeskobu zbog socijalne isključenosti", zaključak je studije objavljene u časopisu Emotion.

Istraživači vjeruju da njihovi zaključci mogu veoma koristiti u liječenju depresije i drugih emocionalnih poremećaja. Također, njihovi nalazi podudarili su se s jednim kanadskim istraživanjem kojim je zaključeno da se usamljeni ljudi osjećaju fizički hladnije.