Akademik Kemal Hanjalić izabran za vanjskog člana Ruske akademije nauka

Akademik Kemal Hanjalić izabran za vanjskog člana Ruske akademije nauka
205
F
FENA
19.11.2019. u 12:16
7
komentara
205

dijeljenja
Akademik Kemal Hanjalić izabran za vanjskog člana Ruske akademije nauka Kemal Hanjalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, akademik Kemal Hanjalić izabran je na Generalnoj skupštini Ruske akademije nauka za vanjskog člana, saopćila je ANU BiH.
Akademik Kemal Hanjalić je profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu i Tehničkog univerziteta Delft u Holandiji. Rođen je u Sarajevu 1939. godine, gdje je 1964. završio Mašinski fakultet. Magistrirao je na Univerzitetu u Birmingemu, a doktorsku disertaciju iz oblasti mehanike fluida odbranio je na prestižnom Imperial College of Science and Technology u Londonu.

Osim Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao redovni profesor predavao je na Univerzitetu Erlangen u Nirnbergu, Tehnološkom univerzitetu Michigen u Sjedinjenim Američkim Državama, Univerzitetu "La Sapienza" u Rimu, te kao gostujući predavač na brojnim prestižnim univerzitetima širom svijeta (Imperial College of Science and Technology u Londonu, Univerzitet u Kembridžu, Univerzitet u Kaliforniji, Univerzitet u Kyotu, Univerzitet u Singapuru i dr.).

Akademik Hanjalić je u profesionalnoj karijeri obavljao i više različitih stručnih i društvenih funkcija: bio je direktor Instituta za procesnu tehniku Mašinskog fakulteta u Sarajevu, dekan Mašinskog fakulteta, gradonačelnik Sarajeva, ministar za nauku i tehnološki razvoj u Republičkoj vladi, te delegat Jugoslavije u Komitetu za životnu sredinu pri OECD-u u Parizu.

Profesor Hanjalić je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije, član niza naučnih i stručnih udruženja u SAD-u, Turskoj, Švicarskoj, Japanu, Kini i drugim zemljama, te dobitnik brojnih priznanja i nagrada za naučno-istraživački rad.

Izbor za vanjskog člana Ruske akademije nauka je još jedno u nizu značajnih priznanja koje je dobio akademik Hanjalić za 55 godina naučnog i profesionalnog djelovanja, navodi se u saopćenju Akademije nauka i umjetnosti BiH.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...