Nauka
0

Aerogel - najčudnija materija na svijetu

Sarajevo-x.com
Nevjerovatna stvar. Najlakše ju je opisati kao zao smrznuti dim, a izgleda da je i korisnija nego što se mislilo. Možda će jednog dana očistiti rijeke i pokretati svemirske letjelice. Riječ je o aerogelu, najčudnijoj tvari koju ste ikada vidjeli.

Aerogel je kreacija čovjeka. Blizu 99% materije je gas. Krut je na lagani dodir, a mekan na čvrsti. Rasut će se poput stakla ako ga pritisnete prejako i prebrzo. Aerogel je jedna od najmisterioznijih tvari koje ste vidjeli.

Može izdržati direktni plamen, pa ga inžinjeri koriste kao izolaciju na naftnim platformama. U upotrebi je također kao izolacija u obući koja se koristi u područjima sa ekstremno niskim temperaturama. NASA ga koristi za hvatanje svemirske prašine koja struji kroz svemir brzinom od 6km/s. Može ga se koristiti i kao nakit. AeroGem prodaje kuglicu aerogela hermetički zatvorenog u kapsulu sa "čepovima" od titaniuma presvučenim srebrom.

U posljednje vrijeme aerogel se ne spominje u gore navedenim konotacijama. Čini se da će imati još veću namjenu. Naučnici su nedavno objavili da aerogel ima sposobnost prečišćavanja zagađenih voda, zadržavajući u sebi teške metale, a naročito živu.

Postoje napori da se od njega napravi čitava lepeza proizvoda. Naučnici vjeruju da će jednog dana napraviti pogonsko gorivo za rakete, katalizatore za automobile, baterije za mobilne telefone itd.

Nadimak "smrznuti dim" je dobio po svom izgledu. No on nije niti dim niti je smrznut. Ustvari, nije riječ o nikakvoj visokoj tehnologiji. Nastao je 1931. Laički rečeno, aerogel je gel iz kojeg je izvučena voda i zamijenjena gasom, tačnije metanom.