{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Administracija pokušava ušutkati glavnog klimatologa NASA-e

F
30.1.2006. u 16:29
0
0
Administracija pokušava ušutkati glavnog klimatologa NASA-e
0
Administracija pokušava ušutkati glavnog klimatologa NASA-e
Dva glavna američka dnevna lista obraćaju veliku pažnju opasnosti od globalnog zatopljavanja, ali i poziciji američke administracije prema tom problemu.
"New York Times" piše kako administracija predsjednika Georgea W. Busha aktivno pokušava ušutkati glavnog naučnika NASA-e za pitanja klime da javno govori o nalazima stručnjaka ove agencije u vezi s globalnim zagrijavanjem.

Nakon što je na jednom stručnom skupu prošlog mjeseca James Hansen, dugogodišnji direktor NASA-inog Instituta Goddard za svemirske studije, pozvao na momentalno smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova jer bi za manje od desetljeća moglo biti prekasno da se utječe na klimatske promjene, kako piše njujorški list, odjednom sva njegova buduća predavanja, radovi koji idu na objavljivanje, zahtjevi novinara za intervjue, kao i sve što Institut Goddard objavljuje na svom web sajtu mora proći kroz kontrolu službenika kojeg je imenovala Bijela kuća.

Stanje je izazvalo veliku uzbunu među znanstvenicima NASA-e koji, kako piše "Times", imaju jasno zacrtanu misiju i obveze prema američkim građanima koji finansiraju njihov rad.

Citira se izjava spomenutog službenika NASA-e kako je njegov posao da pazi na to u kakvom svjetlu se pokazuje predsjednik, te da mu je, kao službeniku kojeg je imenovala Bijela kuća, to prioritet. Kako ističe njujorški list, bura je dovoljno jaka da je, uz Jamesa Hansena, još određeni broj službenika NASA-e odlučio o tome javno progovoriti.

Ista tema zauzima mjesto i na naslovnici "Washington Posta", koji, međutim, ponajviše navodi najnovije podatke, prilično alarmantne, o brzini nastupanja klimatskih promjena.

Mjerenja Instituta Goddard pokazuju da je tempo zagrijavanja mnogo brži nego što su ukazivali raniji podaci. Strahuje se da je sve bliže onaj trenutak u kojem će sve promjene postati nepovratne: procjene znanstvenika variraju od 10 do 50 godina u smislu koliko vremena ostaje ljudskom rodu da voljno poduzme korake na usporavanju zagrijavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: