Nauka
0

60. rođendan letećeg tanjira

Sarajevo-x.com
Izraz "leteći tanjir" u nedjelju je napunio svoj 60 rođendan. Godine 1947., pilot Kenneth Arnold javio je kako je vidio devet objekata koji lete u V formaciji iznad planine Mount Rainier. Tada je rekao da su njihove kretnje bile kao kada "tanjir kojeg bacite odskače preko vode". Tako je rođena subkultura koju je prihvatio cijeli svijet.

NLO-i su postojali i prije letećeg tanjira, no tada ih se smatralo duhovima, anđelima, fantomima i zmajevima.

Legendarna drama Orsona Wellesa, "Rat svjetova", dovela je marsovce na zemlju i stvorila masovnu histeriju. Tokom Drugog svjetskog rata, piloti su često javljali da vide svjetlosne kugle iznad svojih aviona. No tek kada je pilot Kenneth Arnold opisao njihov izgled dobili su ime.

U šest decenija, leteći tanjiri su inspirisali filmove, TV serije i izdavačku industriju. Pretpostavljalo se da su baš oni uzrok krugova u žitu i mutacija kod stoke. Zbog njih je oformljeno više kultova i nekoliko malih religijskih zajednica. Rođene su teorije zavjere, priče o misterioznim automobilima i ljudima u crnom.

Nekoliko dana nakon Arnoldovog doživljaja, u julu 1947. godine, "Roswell Daily Record" javlja da je vojna i vazduhoplovna baza Roswell Army Air Field otkrila slupan leteći tanjir. Od tada je naziv "leteći tanjir" proširio na sve četiri strane svijeta i utjecao na svijet kakvim ga danas poznajemo.

Vanzemaljci i leteći tanjiri su od tada imali lošu konotaciju. Predstavljani su kao agresori koji žele uništiti Zemlju i čovječanstvo.

Neki ufolozi (osobe koje se bave proučavanjem NLO-a) tvrde da je knjiga Stevena Spielberga iz 1977. "Bliski susreti treće vrste", dio vladinog projekta da javnost promjeni mišljenje o vanzemaljcima te da se navikavaju na njih kao na prijateljsku vrstu.