{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


2.500 godina stara rukotvorina vraćena Egiptu

S
1.7.2008. u 10:38
0
1
2.500 godina stara rukotvorina vraćena Egiptu
0
2.500 godina stara rukotvorina vraćena Egiptu
Aukcija 2.500 godina starog artifakta u Londonu otkazana je nakon što je utvrđeno da je otuđena iz faraonovog groba u Egiptu.
Tim egipatskih arheologa putovao je u Veliku Britaniju kako bi vratio artifakt sa hijeroglifskim natpisom koji je, kako tvrde, ugraviran u šest redova i potiče od egipatske kraljice.

Kamena ploča ke uklonjena sa grobnice otkrivene 1969. u hramovima grada Luxora. Glasnogovornica Bonhams aukcijske kuće potvrdila je da je ovaj reljef uvršten u ponudu u maju, ali je uklonjen nakon što su ekperti utvrdili da je plijen pljačke.

"Upozorili su nas iz Metropolitan muzeja u New Yorku," kaže glasnogovornica Julian Roup. "Predmet je vraćen, kao što uvijek činimo u ovakvim situacijama."

Prodavač ovog ukradenog predmeta nije imenovan, a pored njega u Egipat su donijete i dvije ljudske lobanje iz rimsko-grčke ere. Pretpostavlja se je ove predmete odnio britanski doktor tokom svoje posjete Egiptu 1988. godine. Zakopao ih je u svom dvorištu u Manchesteru nakon što mu je supruga zabranila da ih unese u novu kuću, piše AP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: