Nauka
0

10 najugroženijih životinjskih vrsta

Sarajevo-x.com
Web portal LiveScience napravio je listu 10 najugroženijih životinjskih vrsta na svijetu. Ove vrste većinom nestaju zbog ljudskog istrebljivanja, sječe šuma i uništavanja zelenih površina kao i zbog zagađenja vode i zraka u njihovim prirodnim staništima.

Na ovoj listi tako su se našle slijedeće vrste životinja:

  1. Kalifornijski kondor, stanovnik Grand Canyona i priobalnih planina u zapadnoj Kaliforniji jedna je od najdugovječnijih ptica na svijetu. Ovih strvinara, zbog olovnog zagađenja zraka i gubljenja prirodnog staništa, na svijetu ima još 332 u rezervatima i oko 150 u divljini.
  1. Sumatranski orangutan , manja i rjeđa vrsta orangutana biljojeda koja također nestaje zbog propadanja staništa, ima i još jedan problem u širenju vrste. Naime, ženska sumatranskog orangutana se porodi najviše tri puta u toku životu.

  2. Ajkula iz Gangesa, veoma rijetka vrsta grabežljivaca čije je prirodno stanište indijska rijeka Ganges, rapidno nestaje zbog ribolova jer je riblje ulje ove vrste ajkule vrlo skupocjeno. Zasad se pretpostavlja da je u divljini ostalo tek 20-ak ovih životinja.

  3. Planinski gorila, najveći živući primat živi u planinama Konga, Rwande i Ugande, nestaje zbog sječe šuma, lova na skupocjeno krzno kao i ilegalnog lova za tržište rijetkih životinja. Planinskih gorila u divljini ima tek 720.

  1. Filipinski krokodil, zaštićena filipinska vrsta kojoj prijeti nestanak zbog ljudskog istrebljivanja, lova na kožu i ribolova dinamitom.1995. postojalo je samo 100 jedinki ovih krokodila, čime su se približili vrhu liste najrjeđih životinja na svijetu.
  1. Crnonoge lasice, stanovnici Sjeverne Amerike, su najugroženiji sisari s tog kontinenta. Prerijski psi kao glavni izvor hrane lasicama su također vrsta koja izumire, a i reduciranje zelenih i šumskih površina dovodi do gubitka staništa za ove životinje.

  2. Sibirski tigar, stanovnik Sjeveroistočne Kine i Mongolije, zbog konstantnog protjerivanja iz svojih staništa i lova na krzno i kosti, danas broji oko 450 jedinki u divljini.

  1. Crveni vuk, manja verzija bliskog rođaka - sivog vuka preživio je ledeno doba ali ne može nadjačati savremeno doba. Istrebljivanje od strane većih životinja učinilo je da se čopori crvenih vukova pridružuju i pare s kojotima tako da originalnih crvenih vukova ima tek negdje oko 250 na području cijele Amerike.

  2. Sivi kit, stanovnik Tihog okeana, nikad se nije oporavio od masovnog lova na kitove u 19.i 20. vijeku. Danas postoji samo 100 sivih kitova, od kojih su 23 reproduktivne ženke. Zagađanje okeana naftom i raznim iskapanjima ispod površine mora dovelo je do skoro potpunog istrebljenja ovih sisara od kojih neki teže i do 30 tona.

  1. Sumatranski nosorog, najmanja vrsta nosoroga, stanovnik je kišnih šuma i močvara Indije i Jugoistočne Azije. U prirodi je ostalo još samo šest porodica ovih nosoroga koje broje oko 300 jedinki. Ilegalni lov na rog sumatranskog nosoroga koji se prodaje i za iznos od 30 hiljada dolara po komadu uveliko je smanjio broj jedinki u divljini. Poražavajuća činjenica, također, bilo je saznanje da u krugu zooloških vrtova ova vrsta životinja odbija parenje.