Pojasnili šta se desilo
0

NASA greškom objavila snimak sa Međunarodne svemirske stanice i izazvala brojne špekulacije

M. G.
Foto: NASA
Foto: NASA
NASA je greškom emitovala simulaciju liječenja astronauta od dekompresijske bolesti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), što je izazvalo spekulacije na društvenim mrežama o urgentnoj situaciji.

Youtube kanal NASA-e uživo je emitovao audio snimak koji ukazuje da član posade ima posljedice dekompresijske bolesti, saopćila je ova organizacija na svom zvaničnom nalogu na mreži "X".

Na snimku, ženski glas traži od članova posade da "vrate komandanta u njegovo odijelo", provjere mu puls i daju kisik, a kasnije kaže da je prognoza za njegovo zdravlje "slaba". NASA nije verifikovala snimke niti ponovo objavila audio zapis.

Nekoliko svemirskih entuzijasta postavilo je link do audio zapisa na mreži "X" sa upozorenjima da je na ISS-u došlo do ozbiljne vanredne situacije.

"Ovaj zvuk je nenamjerno i pogrešno preusmjeren iz tekuće simulacije u kojoj se članovi posade i zemaljski timovi obučavaju za različite scenarije u svemiru i nije povezan sa stvarnom urgentnom situacijom", navodi se u objavi kontrole misije ISS-a.

U saopćenju je naglašeno da na Stanici "nema vanredne situacije".

Dekompresijsku bolest izazivaju mjehurići dušika ili drugih gasova u krvotoku zbog promjene atmosferskog pritiska. To može da utječe na centralni nervni sistem i potencijalno je fatalno.