Plavi kitovi
15

Najveća živa bića na svijetu prate jedni druge pomoću "pjesme"

Klix.ba
Grupa australskih naučnika prvi put je pratila i locirala antarktičke plave kitove koristeći akustičnu tehnologiju za praćenje njihovog "pjevanja", objavila je vlada ove države u srijedu.

Plavi kit, najveća životinja na planeti, rijetko je viđena u Južnom okeanu, ali grupa istraživača je uspjela locirati nekoliko sisara pomoću njihovih dubokih i složenih glasova.

Ministar okoliša Tony Burke kazao je kako su istraživači, koji su sedam sedmica proveli na malom brodu u hladnim antarktičkim uvjetima, bili oduševljeni izvanrednim ponašanjem kitova koje su vidjeli.

"Antarktički plavi kit može narasti i više od 30 metara u dužinu, a može težiti i do 180 tona, njegov jezik je teži od slona, a srce mu je veliko poput malog automobila. Čak je i najveći dinosaur bio manji od plavog kita", rekao je Burke.

Naučnici su prikupili 23 uzorka za biopsiju i zakačili satelitske transmitere na dva kita.

"Transmiteri prenose do sada neobrađene podatke brzih uzdužnih pokreta tokom ljetne sezone hranjenja i njihovo ponašanje u arktičkom ledu", rekla je jedna od istraživačica Virginia Andrews-Goff.

"Metoda istraživanja antarktičkog plavog kita je bila toliko uspješna da će postati shematski plan za istraživače kitova širom svijeta", dodala je.

U okviru projekta postavljeni su i akustični plutači, koji mogu registrovati zvuk "pjesme" plavog kita, koja se može detektovati na stotine kilometara udaljenosti.

Plutači su snimili 626 sati pjevanja sa 26.545 glasanja arktičkog plavog kita, koja su analizirana u realnom vremenu.

"Istraživači su bili u mogućnosti odrediti poziciju kitova putem njihovog oglašavanja i usmjeriti brod prema ciljnom području", rekao je istraživač Brian Miller.

Istaknuto je kako nije bilo potrebno ubijati kitove kako bi se provelo naučno istraživanje, što se odnosilo na japansko godišnje lovljenje kitova u Antarktiku, koje se provodi pod izgovorom da je u ime naučnih istraživanja.

Antarktički plavi kitovi jedva su izbjegli izumiranje nakon industrijske ere lova na kitove 1900-ih godina, kada je 340.000 kitova zaklano.