Ubrzan napredak
18

Kina planira završiti svoju svemirsku stanicu ove godine i oboriti rekord lansiranja

D. B.
Ilustracija: Adrian Mann/All About Space magazine/Future Plc
Ilustracija: Adrian Mann/All About Space magazine/Future Plc
Kina nastavlja napredovati u svojim svemirskim ambicijama, a plan za ovu godinu je završetak njene svemirske stanice i obaranje prošlogodišnjeg rekorda lansiranja.

U planovima Kine je da ove godine završi svoju svemirsku stanicu sačinjenu od tri modula i to u šest povezanih misija. Kineska nacionalna svemirska administracija se priprema za lansiranje dva nova modula svemirske stanice nazvana Wentian i Mengtian, koji će biti lansirani pomoću dvije Long March 5B rakete u narednim mjesecima.

Moduli će se spojiti s glavnim modulom Tianhe, koji je u svemir lansiran u aprilu 2021. godine, a time će se kompletirati svemirska stanica Tiangong u obliku slova T i to prije kraja ove godine.

Pripreme za obje misije dobro napreduju, a treća Long March 5B raketa je u finalnoj fazi sklapanja i testiranja te će se iskoristiti za lansiranje modula Wentian sredinom godine. Četvrta Long March 5B Y4 raketa je također u finalnoj fazi sklapanja, a pomoću nje će se lansirati modul Mengtian u drugoj polovini 2022. godine.

Dva modula su teška više od 20.000 kilograma te su primarno dizajnirani za izvođenje naučnih eksperimenata. Wentian također ima mogućnosti za vanjske aktivnosti, odnosno za izlaske u svemirske šetnje, a zahvaljujući njemu će svemirska stanica dobiti drugu manju robotsku ruku.

Velika robotska ruka na modulu Tianhe će hvatati i pomijerati nove module te ih postavljati u njihovu poziciju nakon što se spoje.

"Nakon formiranja T obilka, u potpunosti ćemo testirati funkcije i performanse svemirske stanice kao cjeline. Procjenjujemo da će svemirska stanica ući u operativnu fazu do kraja godine", izjavio je zamjenik šefa dizajnera sistema stanice Bai Linhou.

Eksperimentalni modul Wentian će poslužiti kao podrška glanvom modulu Tianhe te će povećati pouzdanost i redundantnost svemirske stanice.

Kina će također lansirati dvije Tianzhou teretne svemirske letjelice i dvije Shenzhou misije s posadom u sklopu šest misija na svemirsku stanicu koje su planirane za ovu godinu.

Cilj Kine je da lansira 140 svemirskih letjelica u više od 50 lansiranja u ovoj godini.

Među misijama je i drugo lansiranje Long March 8 rakete bez bočnih boostera iz Wenchanga, kao i prvo lansiranje rakete Long March 6A. Kineske komercijalne i privatne kompanije će također dati doprinos ubrzanom tempu lansiranja.

Krajem 2022. godine se očekuje prva rotacija kineske posade kada će dvije kineske posade biti istovremeno u orbiti. Misija Shenzhou 15 će biti lansirana te će se spojiti s modulom Tianhe kasnije ove godine, kako bi se pridružila posadi misije Shenzhou 14 u stanici. To znači da će Kina imati šest astronauta u orbiti istovremeno.

Tu su i dobre vijesti za aktuelnu posadu misije Shenzhou 14, jer će astronauti Zhai Zhigang, Wang Yaping i Ye Guangfu obaviti prvo "brzo" spuštanje na Zemlju, što znači da će biti kući samo nekoliko sati nakon odvajanja od modula Tianhe, odnosno neće provoditi 24 sata ili više u kapsuli Shenzhou pri povratku na Zemlju.

Letjelica Shenzhou 14 je lansirana pomoću Long March 2F rakete 16. oktobra 2021. godine, a još jedna Long March 2F raketa, 14. u seriji, u stanju je spremnosi u slučaju hitne situacije u modulu Tianhe.

Kada se misija Shenzhou 13 vrati na Zemlju u martu ili aprilu, 14. Long March 2F raketa će se iskoristiti za lansiranje misije Shenzhou 14.

Petnaesta Long March 2F raketa će se potom pripremiti kako bi bila spremna za lansiranje.