Ispunjen cilj događaja
117

HammerIT konferencija u Zenici okupila 300 posjetilaca iz cijele BiH

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Četvrta po redu ZeForge Hammer IT konferencija održana je u Zenici proteklih dana. Grad čelika koji se nalazi u procesu transformacije okupio je najveće stručnjake iz oblasti informacijskih tehnologija.

Šestosatni sadržaj konferencije simultano je održan u tri dvorane CineStar kina u Zenici, a predavači su bili: Berina Memić, prof.dr. Samir Lemeš , Haris Husejnović, Adin Ćebić, Dženan Hamzić , Haris Hadžić, Almir Vuk, Amel Spahić, Bakir Čičak, Adnan Talić, Amel Musić, Amar Bradarić i Haris Hadžić koji su govorili o brojnim temama aktuelnim u današnjem IT svijetu.

Na HammerIT konferenciji održana je i jednosatna radionica "Karijere u IT sektoru" koju je vodio Amar Čerim, član i jedan od organizatora ove HammerIT konferencije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Jedan od ciljeva konferencije je bio da posjetiocima detaljno objasnimo koje su to sve pozicije u IT sektoru, te osim onih tehničkih, poseban naglasak smo stavili na netehničke kojih ima zaista mnogo. Drago nam je da smo vidjeli da u mladima ima mnogo žara kada je u pitanju njihovo ostvarenje u IT sektoru, te ćemo nastojati kroz svoje aktivnosti podsticati ih da slijede svoje snove", kazao je Čerim.

Glasnogovornica Udruženja ZeForge Amila Heralić je kazala da je ovogodišnji događaj okupio 300 entuzijasta iz cijele BiH koji su slušali predavanja, posjetili štandove IT kompanija koje su se predstavile, a istakla je i to da je cilj ostvaren jer su najveći broj posjetitelja činili studenti Softwerskog inžinjerstva i učenici srednjih škola.

HammerIT konferencija ovog udruženja koje je osnovano 2017. godine sada je već prepoznata širom BiH.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Zahvalni smo svim predavačima i kompanijama koji su bile dio četvrte po redu HammerIT konferencije te na taj način učinili da Zenica postane središte IT dešavanja u BiH. HammerIT konferencija je aktivnost kojom je krunisan rad našeg Udruženja, osnovanog 2017. godine. Odziv ovolikog broja ljudi veliki vjetar u leđa kada su u pitanju naše naredne aktivnosti. Ovo izdanje konferencije posebno naglašava važnost lokalne IT scene i njezin doprinos razvoju ekonomije tranzicijskog društva u Bosni i Hercegovini. Sigurni smo da će HammerIT ostaviti dugotrajan utisak i potaknuti daljnji razvoj tehnološke industrije u regiji”, izjavio je Mirza Sikirić, koji se zajedno sa Dedić Eminom potpisuje kao jedan od osnivača ZeForge Udruženja.

Organizatori su najavili susrete i naredne godine uz podizanje ljestvice.