scitech
12

Grupa Njujorčana kupila Teslin laboratorij i imovinu, planiraju izgraditi naučni centar

Klix.ba
Društvena zajednica iz New Yorka, veliki fanovi Nikole Tesle, prikupila je 1,3 miliona dolara tokom šestosedmične online kampanje te kupila laboratorij koji je nekada koristio vizionarski naučnik Nikola Tesla.

Predsjednica Naučnog centra Tesla u Wardenclyffeu u Long Islandu, Jane Alcorn, izjavila je kako su veoma uzbuđeni zbog toga što su kupili Teslin laboratorij i imovinu vrijednu 850.000 američkih dolara... 

Volonteri su se borili skoro dvije decenije kako bi prikupili novac i stekli ovu imovinu, ali su imali malo uspjeha, sve do prošlog ljeta kada se u kampanju uključio karikaturista Matthew Inman, Teslin fan, koji je promovirao akciju prikupljanja sredstava na svojoj stranici theoatmeal.com.

Za šest sedmica prikupljeno je više od 1,3 miliona američkih dolara, koje je doniralo 33.000 osoba iz SAD-a i još 108 zemalja svijeta.

Tesla je bio rival Thomasa Edisona, koji je zamišljao svijet bez električne energije. Pravio je eksperimente početkom 20. stoljeća u svom laboratoriju u Shorehamu, koji je udaljen 104 kilometra od New Yorka.

Laboratorij je napustio 1917. Tokom 1993. godine službenici su utvrdili da su podzemne vode na tom području bile zagađene kadmijem i srebrom. Državna regulatorna agencija za okoliš sanirala je ovaj problem prošle godine.

Alcorn je izjavila kako je kupnja nekretnine prvi ključni korak, ali je istakla kako još mnogo posla treba obaviti prije nego grupa ostvari svoj cilj, a to je da napravi spomenik Tesli, kakav mu dolikuje, i naučni centar za korist cijelog svijeta.

Dodala je kako će biti potrebno prikupiti još 10 miliona američkih dolara kako bi se sve obnovilo, jer je trenutno zapušteno i zaraslo, a nekoliko zgrada treba srušiti.

Prvi korak grupe je da osigura kompleks od daljnjeg uništavanja i vandalizma.

Na osnovu Teslinih istraživanja istraživači su stvorili wireless komunikaciju i radio. Umro je u New York Cityju 1943. godine.

Vezani članci