Skok s ivice svemira
30

Felix Baumgartner primljen u Kuću slavnih zbog misije Red Bull Stratos iz 2012. godine

Klix.ba
Austrijanac Felix Baumgartner, čovjek koji je skakao s "ruba svemira" dobio je nagradu pod nazivom "Živuća legenda avijacije“.

Baumgartner je u Kuću slavnih za pilote i astronaute primljen na ceremoniji koja je okupila brojne slavne ličnosti u Beverly Hilton hotelu u Los Angelesu.

Neustrašivi Austrijanac je zadivio cijeli svijet 2012. godine misijom Red Bull Stratos, kada su 2,2 milijarde ljudi vidjele njegov nevjerovatni skok iz stratosfere s visine od 39 kilometara, što je bio i najveći medijski događaj svih vremena.

On je za svoj veličanstveni podvig nagrađen ulaskom u "Živuće legende avijacije“ (Living Legends of Aviation) uz imena kao što su Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Richard Branson ili glumac John Travolta, inače strastveni avijatičar, koji je Baumgartneru uz dirljiv govor dodijelio počast.

"Najbolja stvar u vezi mog skoka bili su susreti s mnogim ljudima šriom svijeta koji su mu se predali“, kazao je Baumgartner.

Kuvajtski kralj Sabah-al-Ahmad al-Jaabir as-Sabah je također podijelio svoje iskustvo Baumgartnerovog skoka.

"Nisam Vas poznavao ranije, ali čitava moja porodica se molila za Vas kada ste skočili. I nikada prije moja djeca nisu bila tako fascinirana i satima tiha ispred TV-a“, rekao je kuvajtski kralj.

Baumgartner trenutno postaje dio Red Bullove aerobatske eskadrile Flying Bulls.

"Izvođenje lupinga helikopterom zahtijeva intenzivan trening,“ dodao je Austrijanac.