Opterećenje za mrežu
68

Češka kompanija ugasila solarnu elektranu nakon što je proizvela previše energije

D. B.
Iako je poznata izreka da od viška glava ne boli, primjer iz Češke koji se odnosi na solarnu energiju je izuzetak.

Češka kompanija je bila primorana da ugasi stotine solarnih panela nakon što su stvorili više energije nego što mreža može primiti. Euronews piše da se to dogodilo u ponedjeljak nakon Uskrsa jer je dan bio posebno sunčan, zbog čega je proizvodnja energije bila visoka. To je predstavljalo problem za kompaniju koja nije imala plan za skladištenje viška energije.

"Ono što smo govorili odavno sada je dokazano. Češka Republika nije spremna za obnovljivu energiju jer joj nedostaju kapaciteti za skladištenje", izjavio je Jan Krčmar, direktor Češkog solarnog udruženja.

Kako piše Euronews, solarni paneli tokom sunčanog vremena mogu često proizvesti više energije nego što mreža može iskoristiti. Ako se energija nema gdje skladištiti, ona uzrokuje nestabilnost u mreži, oštećuje elektronsku opremu, a u ekstremnim situacijama može dovesti i do nestanka električne energije.

zbog toga je ČEPS bio primoran da isključi elektrane ukupne snage od oko 400 MW, odnosno šestinu ukupnog kapaciteta solarne energije u zemlji. U normalnim okolnostima bi Češka preusmjerila višak energije susjednim državama, međutim, pomenuti ponedjeljak je bio toliko sunčan da ni susjedi nisu imali potrebu za dodatnom električnom energiju. Sve zemlje osim Danske, Portugala i Slovenije bile su u suficitu.

S druge strane, ovaj slučaj dokazuje kritičarima da je obnovljiva energija ipak održiv izvor energije, ali su potrebne efikasne skladišne jedinice koje će zadržavati višak energije za kasniju upotrebu. S obzirom na nove projekte koji su u razvoju, rješenje bismo mogli dobiti uskoro.