{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brodovi će ploviti direktno preko Sjevernog pola do 2050. godine

5.3.2013. u 19:15
1
4
Brodovi će ploviti direktno preko Sjevernog pola do 2050. godine
1
Brodovi će ploviti direktno preko Sjevernog pola do 2050. godine
Brodovi će biti u mogućnosti da plove direktno preko Sjevernog pola do 2050. godine, što će znatno umanjiti troškove trgovine između Evrope i Kine, ali i postaviti nove ekonomske, strateške i ekološke izazove za vlade, tvrde naučnici.
Drastično smanjenje morskog leda tokom proteklih sedam godina omogućilo je nekim brodovima da plove sjeverom Rusije sjevernomorskom rutom. Tokom prošle godine 46 brodova prešlo je preko Arktičkog prelaza, ali uz velike troškove zbog pratnje razbijača leda.

Prema tvrdnjama Laurencea Smitha i Scotta Stephensona sa Univerziteta Californija, obični brodovi će moći ploviti bez ikakvih problema sjevernomorskom rutom, a brodovi specijalno napravljeni za razbijanje leda bi mogli ploviti najkraćom rutom između Pacifica i Atlantskog okeana do 2050. godine.

"Istraživanjem i simulacijama je utvrđeno da će morski led postati toliko tanak da će tehnički problemi biti savladani, a najkraća ruta će biti izvodljiva i za brodove koji nemaju jake razbijače leda", naveli su ovi stručnjaci u naučnom časopisu PNAS.

Sjeverna morska ruta skraćuje putovanje između Norveške i Kine za 18 dana i štedi 580 tona pogonskog goriva. Brodovlasnici su izjavili kako bi im to sačuvalo između 200.000 i 350.000 eura tokom svakog puta. Direktna ruta preko Sjevernog pola mogla bi uštedjeti 40 posto goriva i vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: