Putovao i 90-godišnjak
28

Blue Origin nakon duge pauze poslao turiste na rub svemira, jedan padobran se nije pravilno otvorio

D. B.
Blue Origin je ponovo pokrenuo svoj biznis koji se odnosi na svemirski turizam.

Kompanija milijardera Jeffa Bezosa obavila je sedmi let do ruba svemira, gdje je odvela šest putnika koji su platili svoje karte. Time je prekinuta dvogodišnja pauza u misijama ovog tipa. Sedmi let iznad Karmanove linije, odnosno granice svemira na visini od oko 100 kilometara iznad Zemlje, obavljen je nakon lansiranja iz Teksasa.

Među putnicima u kapsuli New Shepard bio je 90-godišnji Ed Dwight, bivši kapetan Američkih zračnih snaga, koji je ujedno bio prvi tamnoputi kandidat za astronauta izabran 1961. godine. Iako je obavio obuku, ipak nije postao astronaut američke svemirske agencije NASA-e, tako da nije ni putovao u svemir. Društvo su mu pravili još Mason Angel, Sylvain Chiron, Kenneth L. Hess, Carol Schaller i Gopi Thotakura. Svi oni su imali priliku da nakratko otkopčaju svoje sigurnosne pojaseve i iskuse bestežinsko stanje.
Kapsula se nakon toga sigurno spustila na tlo 10 minuta nakon lansiranja. Međutim, jedan od tri padobrana kapsule se nije pravilno otvorio, no to nije predstavljalo nikakav problem zahvaljujući sistemu koji je dizajniran upravo za takve situacije.

Bila je ovo 25. misija rakete New Shepard, koja je posljednji put letjela s posadom u augustu 2022. godine. Narednog mjeseca je pretrpjela strukturalni kvar na mlaznici motora tokom lansiranja tereta te nije više letjela do decembra 2023. godine. Letovima se vratila još jednom teretnom misijom, a najnoviji let je označio prvo putovanje posade nakon gotovo dvije godine.