Za tri dana
44

Bh. inovatori u Poljskoj i Češkoj osvojili 15 priznanja za šest inovacija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sa šest inovacija, predstavljenih tokom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja.

Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušak Ivan Milićević, mašinski inžinjer, za inovaciju "injekcija bez vidljive igle".

Dvije je dobio od organizacionih komiteta, a treću od Politehničkog univerziteta u Bukureštu.

Vrijedno je istaći čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: "Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem nauke i tehnologije". Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Univerziteta: "Kroz trnje do zvijezda".

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za "nano-magnetički filter fluida".

Zlatnu medalju bukureštanskog unverziteta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi mašinsko ulje. Sadiković je dobio i srebrene medalje u oba grada.

Srebrene medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj, iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni bronzanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrenu medalju u Češkoj, a bronzanu u Poljskoj, za "višečlanu spiralnu oprugu".

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine dobila je počasnu diplomu u Trinecu, zbog predstavljanja inovacija svojih članova na izložbi "Invent-Arena".

Cjelokupni dojam izuzetne uspješnosti potvrđuje i činjenica da je Svjetsku federaciju inovatorskih orgnizacija (IFIA) predstavljao njen direktor Husein Hujić, koji obavlja dužnost generalnog sekretara bh. Asocijacije.

U ime bh. laureata, nagrade je u Katowicama preuzeo Predrag Kovač, stalni član Organizacionog odbora izložbe u Trinecu

Povodom još jednog velikog uspjeha zadovoljstvo nastupom Asocijacije inovatora BiH izrazio je predsjednik Češke unije inovatora i racionalizatora Lukaš Zmekšal, saopćeno je iz ove asocijacije.