Prvi profesionalni tim

Bh. eSport tim Ankora Gaming prvi put na EBL takmičenju protiv Valianca, Partizana i Diamanta

E. M.
18.01.2023. u 12:55

Ankora Gaming je prva profesionalna eSport organizacija u Bosni i Hercegovina koja svoj put na Balkan eSport ligi počinje 25. januara. Promocija profesionalnog igranja videoigara, otkrivanje talenata i njihovo isticanje na putu ka uspjehu osnovni je cilj ove organizacije.

Gaming je u Bosni i Hercegovini itekako zastupljen, a tome u prilog idu brojni gaming party-ji koji su organizovani proteklih godina širom Bosne i Hercegovine, ali još uvijek nije dosegla svoj puni potencijal.

Uglavnom se radi o individualnim amaterskim uspjesima, a za puni potencijal potrebno je mnogo napora i sistemskog razvoja kako bi se iskoristili talenti navijača na balkanskoj, evropskoj i svjetskoj sceni.

Ankora Gaming organizacija je okupila ekipu koja će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na eSport takmičenjima gdje učestvuju najjači timovi, a koji su dosta ranije u svojim državama, da tako kažemo, profesionalizirali gaming scenu.

"Ovo je za nas samo potvrda da je jedna ovakva organizacija bila neophodna našoj državi, a nadamo se da smo mi samo začetnici jednog pozitivnog trenda koji će bh. gaming scenu podići na nivo razvijenijih država. Velika pažnja javnosti koju smo zavrijedili svojim radom i veliko interesovanje mlađe populacije o našim rezultatima i planovima, samo su potvrda teze da je ovo bio neophodan korak u sazrijevanju bh. gaming scene", kažu iz Ankora Gaminga.

Gaming organizacije širom svijeta se razvijaju, a potencijal su prepoznale i države iz kojih timovi dolaze pa su često upravo oni najveća podrška ekipama. Takmičenja sa velikim nagradnim fondovima, sponzori, podrška institucija, sve ono što funkcioniše širom svijeta, jednog dana bi moglo funkcionisati i u BiH.

Iz Ankora Gaminga su kazali da bi za podizanje gaming scene u BiH na viši nivo trebao prvenstveno kapital, koji je pored želje i entuzijazma ključan za pokretanje i razvoj bilo koje industrije, pa i ove gaming.

"Do prije godinu dana, nije postojala jasna perspektiva, ali ni plan, razvoja gaming scene u našoj državi. Bilo je dosta individualnih takmičara i timova koji su radili naporno i pokušavali ostvariti uspjehe, međutim bez ozbiljne organizacione strukture, kapitala i jasnog plana neki veći napredak nije moguć. Naša kompletna ekipa je u proteklih 12 mjeseci, aktivno radila na uspostavljanju i centraliziranju gaming zajednice BiH, što je krunisano LBC gaming turnirom u julu prošle godine, na kojem smo nakon skoro deset godina, imali jedan ozbiljan event, oko kojeg se okupilo dosta talentovanih ekipa , ali i utjecajnih influencera iz BiH i regije", dodaju naši sagovornici.

Ističu da je Ankora Gaming ulaskom u eSport Balkan League (EBL), trenutno najveće gaming takmičenje u regiji Balkana, bila nagrada i potvrda truda i zalaganja, ali i podsticaj i drugim učesnicima u razvoju lokalne gaming scene te da je BiH konačno primijećena kao potentno područje za razvoj gaminga.

Ankora Gaming je započela sa takmičenjem u League of Legends timom te su prošle godine osigurali mjesto u najelitnijem RIOT takmičenju EBL-a te su prva i jedina ekipa iz BiH koja će učestvovati, a nedavno su oformili i Valorant tim koji još uvijek do kraja nije finaliziran te je cilj da u prvom kvartalu 2023. godine pristupe oficijelnom RIOT takmičenju. Plan je da i 2023. formiraju CS:GO tim.

Sezona EBL-a započinje "superweek" sedmicom gdje će Ankora Gaming imati tri meča u sedam dana. U srijedu 25. januara u 22 sata igraju protiv Valiance PRO GAME tima koji je prošlogodišnji prvak, a i ove sezone su jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova. Sutradan igraju protiv Partizana u 20 sati te u petak 27. januara protiv ekipe Diamant koja je bila prošlogodišnji finalista Sigma Kupa (najbolje ekipe Istočne Evrope).

"Rosterom koji će učestvovati u EBL-u smo veoma zadovoljni, ekipa je veoma mlada i svi su 'rookies'. Protekla tri mjeseca su proveli vrijedno vježbajući sa trenerom u cilju ostvarivanja što boljih rezultata u prvom splitu. Politika kako naše matične kompanije Ankora, tako i eSport organizacije 'Ankora Gaming' jeste maksimalno i dugoročno ulaganje u razvoj mladih talenata te ovo smatramo ključem uspjeha koji vodi ka benefitu cjelokupne zajednice", ističu naši sagovornici.

Na kraju su poručili da bi uspjehom smatrali ulazak u playoff, odnosno, da budu među top četiri ekipe ove sezone te da se ekipa intenzivno priprema s ciljem da za godinu dana sustignu velikane kao što su Partizan i Crvena Zvezda.

50