Zanimljiv projekat
5

Beč: Istraživanje vrana u zoološkom vrtu uz pomoć aplikacije

L. K.
Univerzitet u Beču organizovao je prikupljanje podataka koje ima za cilj da se istraži ponašanje vrana. Koristeći aplikaciju "KraMobil" posjetioci bečkog zoološkog vrta mogu da učestvuju u projektu i da na taj način pomognu naučnom timu.

Vrane spadaju u najinteligentnije životinje na svijetu, čiju inteligenciju stručnjaci upoređuju sa inteligencijom djeteta od pet do sedam godina. Način na koji vrane razbijaju orahe, bacajući iste pod gumu automobila i to kad semafor pokazuje zeleno svjetlo, pokazuje koliko su sposobne da rješavaju probleme. Vrane pokazuju visok stepen sposobnosti donošenja zaključaka, umiju da broje do pet i pamte ljudska lica.

U bečkom zoološkom vrtu Schonbrunn žive mnoge ptice iz porodice vrana koje medvjedima i pingvinima otimaju ribu.

"U okviru novog projekta Univerziteta u Beču i istraživačkog centra Konrad Lorenz želimo da saznamo kako se ove ptice ponašaju u zoološkom vrtu. Za to će nam biti potrebna velika količina podataka koje naučni tim ne može sam da prikupi. Zato se uzdamo u pomoć posjetilaca koji zahvaljujući besplatnoj aplikaciji "KraMobil" mogu da unesu rezultate svojih posmatranja", objasnila je Regina Kramer, kustos za istraživanje i zaštitu vrsta u zoološkom vrtu.

"Kada u zoološkom vrtu ugledate vranu, potrebno je da unesete podatke u aplikaciju. Treba da se navede pozicija uz fotografiju ptice i da se izabere tačna vrsta iz porodice vrana: crna vrana, siva vrana, gavran i slično. Zatim treba da se popuni još nekoliko polja o ponašanju ptice – da li trenutno jede ili se čisti, da li je u interakciji sa nekom pticom ili drugom životinjom", izjavio je Paulus Leidinger sa Odjeljenja za bihevioralnu i kognitivnu biologiju Univerziteta u Beču.

Cilj istraživačkog očekuje da će do jeseni imati više od deset hiljada prijava putem ove aplikacije. Posjetioci koji budu imali najveći broj unesenih važećih podataka o vranama, dobit će godišnje karte za ulaz u zoološki vrt.