{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Asfalt je prošlost, u Holandiji ceste grade od reciklirane plastike

22.7.2015. u 08:59
24
45
Asfalt je prošlost, u Holandiji ceste grade od reciklirane plastike
24
Holandska građevinska kompanija VolkerWessels namjerava uskoro graditi "Plastičnu cestu", a prototip ovakve ceste trebao bi biti izgrađen u Roterdamu.
Holandija je inače jedna od država s najvećim stepenom recikliranja otpada, a više od polovine otpada u ovoj zemlji se reciklira.

Nakon što je kompanija VolkerWessels objavila da planira graditi plastičnu cestu, gradske vlasti Roterdama zainteresirale su se za ideju te su ponudile lokaciju na kojoj bi se gradio prototip ceste.

Prema pisanju Guardiana, prototip "Plastične ceste" ustvari će biti biciklistička staza, a za njenu izgradnju bit će potrebno tri godine.

Cesta će se graditi od plastičnih blokova koji će se kasnije sklapati po principu Lego kockica. Montažne ceste bi se proizvodile u tvornici, prevozile na mjesto ugradnje i tamo sastavljale. To bi trebalo smanjiti vrijeme cestogradnje, što bi smanjilo i vrijeme blokiranja saobraćaja.

Također, blokovi imaju i otvoren prostor ispod tako da se mogu provoditi različite cijevi i kablovi a da se ne kopa cesta.

VolkerWessels na svojim internet stranicama tvrdi da plastika može izdržati temperature od -40°C do 80°C, te da je otporna na koroziju.

Uz to, kompanija tvrdi da je "PlasticRoad" idealan za ceste koje idu preko strukturno slabog terena, poput močvarnog ili pješčanog tla.

"Ovo je sve još uvijek samo ideja na papiru, sljedeći korak bio bi sagraditi i testirati blokove u laboratoriju, da provjerimo da li su sigurni u mokrim i skliskim uvjetima i slično", komentira Rolf Mars, direktor projekta u VolkerWasselsu.

Projekt je ambiciozan i možda bude trebalo više godina dok ne saznamo da li je montažna plastika dobar materijal za ceste i može li zamijeniti tradicionalni asfalt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: