Susreti sa nepoznatim
68

Američki Kongres raspravljao o navodnim pojavama neidentifikovanih letećih objekata

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Prvo javno saslušanje u Kongresu o viđenjima NLO-a u SAD-u nakon više od 50 godina, završilo je sa malo odgovora o ovom fenomenu.

Dva najviša vojna zvaničnika zadužena za ispitivanje NLO-a izjavila su da se većina njih na kraju može identifikovati, ali su rekli da su brojni događaji pojave takvih objekata prkosili svim pokušajima da ih se objasni.

Američka vojska je zabilježila 11 "bliskih susreta NLO-a" sa njenim borbenim avionima.

Čini se da su se neki "neobjašnjivi zračni fenomeni" kako vojni zvaničnici nazivaju NLO-e, kretali bez ikakvih uočljivih sredstava za pogon.

Tokom saslušanja obavještajnih službi pred zastupnicima Predstavničkog doma za borbu protiv terorizma i kontraobavještajne službe, najviši obavještajni službenik Pentagona Ronald Moultrie rekao je da se kroz "rigoroznu" analizu većina, ali ne i svi NLO-i mogu identificirati.

"Svaki predmet do kojega dođemo vjerovatno može biti izoliran, okarakteriziran, identificiran i, ako je potrebno, možemo se nositi sa njim", rekao je Moultrie.

Za mali broj incidenata još uvijek nema objašnjenje. U jednom takvom incidentu 2004. godine, piloti borbenih aviona koji su letjeli sa nosača aviona u Pacifiku naišli su na objekt koji se dugo spuštao prije nego što se zaustavio i lebdio u zraku.

U drugom incidentu, koji je prvi puta javno prikazan danas, na videu se može vidjeti objekat kako leti pored borbenog aviona američke mornarice. Predmet ostaje neobjašnjen.

"Postoji mali broj događaja u kojima postoje karakteristike leta ili upravljanja koje ne možemo objasniti podacima koje imamo na raspolaganju", rekao je Scott Bray, zamjenik direktora pomorske obavještajne službe.

Dodao je kako su takve pojave one koji najviše zanimaju obavještajne službe.

Bray je također nastojao odbaciti ideju da bi takve pojave mogli biti vanzemaljci, napominjući da nijedan organski ili neorganski materijal ili olupina nikada nisu pronađeni i da nije bilo pokušaja komunikacije s takvim objektima.

Zakonodavce u Kongresu najviše je zanimalo da li su takve pojave prijetnja po nacionalnu sigurnost. Predstavnici obavještajnih službi naglasili su kako u svojim nastojanjima da objasne fenomene koje javnost naziva NLO-ima, ne postoje naznake vanzemaljskih fenomena te da do sada nikada nisu pronađene vanzemaljske letjelice.