Zbog problema sa Soyuzom
38

Ako ruski plan propadne, SpaceX će "spasiti" posadu s Međunarodne svemirske stanice

D. B.
Američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX razmatraju mogućnost slanja svemirske letjelice Crew Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) po tri astronauta koji trenutno nemaju način da se vrate kući. Posada je "zarobljena" na ISS-u nakon što je otkriveno curenje rashladnog sredstva iz ruske kapsule Soyuz.

Curenje rashladnog sredstva iz ruske kapsule otkriveno je prije dvije sedmice, a njom su na ISS u septembru doputovali astronauti Frank Rubio, Sergej Prokopjev i Dmitri Patelin. Ruska svemirska agencija Roscosmos pokušava osmisliti plan povratka tročlane posade na Zemlju do marta, ali i traži uzrok curenja te procjenjuje ozbiljnost problema.

Postoji mogućnost da se Soyuz iskoristi za povratak astronauta na Zemlju ukoliko inspekcija pokaže da je kapsula u stanju za tu misiju, a alternativa je da Roscosmos pošalje prazan Soyuz po posadu.

Međutim, ako Roscosmos ustanovi da njegov plan nije adekvatan, NASA bi mogla intervenisati. Agencija je obavila razgovor s kompanijom SpaceX o mogućnosti da njena kapsula Crew Dragon posluži za povratak posade na Zemlju.

Glasnogovornica NASA-e Sandra Jones je za Reuters rekla da se razgovaralo o mogućnostima ukoliko kapsula Dragon bude neophodna, no dodala je da takav scenarij trenutno nije u primarnom fokusu.

Da li NASA razmišlja o dodavanju sjedišta u Crew Dragon koji je trenutno spojen na ISS, zasad nije poznato.

Letjelica s četiri člana Crew-5 posade je stigla na ISS u oktobru, a povratak na Zemlju nije planiran prije marta. Moguće je i da NASA želi da SpaceX lansira prazan Crew Dragon kako bi "spasila" tročlanu posadu.

Iz Roscosmosa je saopćeno da je najvažnija sigurnost posade.

Međutim, ukoliko bude potrebe za svih sedam članova posade koji su trenutno na ISS-u u vrijeme kada postoji samo jedan način za to, odnosno kapsula Crew Dragon trenutno spojena na ISS, NASA i Roscosmos žele imati brzo i izvodljivo rješenje.

Agencije zajedno tragaju za uzrokom curenja, a razmatra se mogućnost udara meteorita, komada svemirskog otpada i problem hardvera. Ukoliko je riječ o hardveru, onda to dovodi u pitanje i pouzdanost drugih Soyuz kapsula koje Roscosmos posjeduje uključujući i onu koja bi mogla biti poslana po posadu.